Ajna Chakra: derde oog openen

Derde oog chakra

Het ajna chakra, ook wel het ‘derde oog’ genoemd, is het zesde chakra en een energiepunt net boven de wenkbrauwen. Het wordt ook wel het voorhoofdchakra genoemd en is het chakra van inzicht, verbeelding, intuïtie en innerlijke wijsheid. Het woord ‘ajna’ vindt oorsprong in het Sanskriet en betekent ‘weten’. Het derde oog openen kan met verschillende oefeningen, onderaan deze blogpost staat daar meer over beschreven.

Keuzes en geweten

Het zesde chakra staat nauw verbonden met jouw intuïtie. Hoewel iedere chakra in wezen op intuïtieve wijze werkt, is het 6e chakra in het bijzonder verantwoordelijk voor (onder andere) de keuzes die je in jouw leven maakt, jouw innerlijk bewustzijn en geweten. Zien staat centraal in het zesde chakra: niet voor niets wordt het chakra vaak als oog afgebeeld, en werken jouw ogen, hersenen en zenuwstelsel scherp samen met dit ‘energiewiel’.

Je zou kunnen stellen dat het zesde chakra jou bepaalde dingen laat (in)zien, die je met je ‘gewone’ ogen niet had kunnen aanschouwen. Waar jouw twee ‘gewone’ ogen de buitenwereld nauwkeurig observeren, om een beeld van jouw realiteit te kunnen creëren, richt het derde oog zich naar binnen. Je ‘kijkt’ gevoelsmatig naar ongeziene waarheden, ontastbare stukken en inzicht voorbijgaand aan onze fysieke wereld.

Dit chakra is verbonden met de kleur indigo ofwel donkerblauw. Het chakra wordt afgebeeld met twee lotusblaadjes. Deze bladeren staan voor het samenbrengen van twee ogenschijnlijke tegenpolen: de mannelijke en vrouwelijke energie. Aan de ene kant de kracht van het ‘in actie komen’, ondernemen en adequaatheid; de andere zijde, zacht en verzorgend, brenger van comfort en subtiele schoonheid van het bestaan. Werken deze twee kanten vloeiend samen, dan vind je harmonie in het midden.

Ajna chakra in balans

Wanneer ajna chakra in balans is, dan ervaar jij een duidelijke mate van standvastigheid in de keuzes die je maakt. Je voelt intuïtief wat het ‘juiste’ is, ook al druist het tegen iedere ‘verstandige’ beslissing in. Je hebt jouw doel helder voor ogen, waarbij je soms zelfs levendige visioenen wordt geschonken. Wanneer jouw derde oog ruim geopend is, kun je dit chakra ervaren als een knooppunt dat ‘spreekt’ via beelden en kleuren. Dat kan in de vorm van een enkele, korte flits van een beeld of zelfs een gedetailleerd ‘filmpje’, dat zich voor het derde oog afspeelt.

Het derde oog openen is hetzelfde wanneer jij leert steeds beter op dit chakra te vertrouwen, zul je wezenlijke dingen in je leven zien veranderen. Je kunt nu steeds beter aanvoelen wat je te wachten staat, hoe specifieke levensstukken zich zullen uitpakken en welke weg je het beste in kunt slaan, om deze overgangen soepel te laten verlopen. Je zult het derde oog nu gaan ervaren als een soort gids: een begeleidend deel van jou, dat nauw met jouw samenwerkt!

Eigen gedrag en reflectie

Het derde oog helpt jou tevens met het reflecteren van jouw eigen gedrag, de stappen die je zet en de keuzes die je maakt. Ken je dat gevoel, wanneer je weet dat je eigenlijk beter een andere weg had kunnen inslaan – of een misstap hebt begaan, die zowel jou als een ander niet vanuit het ‘hoogste goed’ dient? Jouw geweten wordt aangestuurd door jouw diep bewustzijn van de dingen, hetgeen vertaald door dit intuïtieve energiepunt.

6e chakra overactief: inkomende prikkels

Is het 6e chakra overactief, zal je je gewaar zijn van veel energieën. Je kunt gevoelens en gedachten van anderen oppikken, hetgeen soms erg overweldigend kan zijn. Heb je het gevoel dat jouw 6e chakra overactief is, schroom dan niet om je oog even te sluiten. Dat kan! Druppel bijvoorbeeld een beetje lavendelolie op jouw voorhoofd – dit werkt ontspannend en de kleur paars van deze bloem werkt soepel samen met het derde oog, dat alsook met de kleur indigo verbonden is. Als je overweldigd wordt door inkomende prikkels, kan het knopen van een hoofddoekje ook een hulpmiddel zijn: het zorgt er voor dat je eventjes afgesloten bent van de inkomende informatiestroom en energieën van anderen. Zo neem je de tijd en rust om je op jezelf en jouw centrum te richten, alvorens je verder gaat met het bewandelen van jouw pad.

6e chakra uit balans

Zit jij vaak ‘vast in je hoofd’, waarbij je bepaalde problemen of vraagstukken eindeloos blijft herkauwen? Malen, piekeren en ‘overdenken’ kunnen het gevolg zijn van een disbalans in het 6e chakra. Door situaties te ‘over-analyseren’ kun je problemen groter maken – of zelfs creëren! – waar deze in wezen niet zo ingewikkeld hoefden te zijn. Dat, wat we ‘realiteit’ noemen, kan worden overspoeld door willekeurige gedachten en ideeën, die niet in lijn staan met wat jij werkelijk wilt, kunt en waar je voor gekomen bent.

Is jouw zesde chakra gesloten of uit balans, dan zou het zo kunnen zijn dat jij heel veel (creatieve) ideeën hebt, maar het lastig vindt om deze daadwerkelijk neer te zetten. Jouw plannen blijven als het ware ‘vastzitten’ in je hoofd, hetgeen stress, onzekerheid en zelfs hoofdpijn en migraine als gevolg kan hebben. Ook slecht (in)slapen, een gebrek aan focus en het gevoel dat het leven maar onduidelijk en lastig is, zijn dingen die gepaard gaan met een disbalans in dit chakra.

derde oog trainen of in balans brengen

Wat te doen wanneer je ‘problemen’ ervaart rond jouw ajna chakra? Wil je het derde oog openen? Allereerst: wees je ervan bewust dat het chakra nooit daadwerkelijk ‘op slot’ zal zitten. Het zal altijd actief zijn, weliswaar mogelijk op een ‘laag pitje’, maar nooit helemaal in slaap. Het is daarom ook niet zo zeer een kwestie van het ‘activeren’ van dit (of ieder ander) chakra: beter gezegd, het kan tijd zijn om je te richten op jouw weerstand tot het daadwerkelijk in gebruik nemen van de wijsheid die door dit punt stroomt. Je gaat het derde oog trainen!

Op eigen benen staan

Mogelijk ervaar jij angst of weerstand met betrekking tot jouw spirituele wijsheid. Vind je het 6e chakra openen spannend – waarbij je op jouw intuïtie zult moeten gaan vertrouwen? Volg je liever het advies van een ander op? Dat is helemaal niet raar. Wil je echter leren om op jouw eigen, zelfstandige ‘spirituele benen’ te staan, dan is het mogelijk tijd om de stroming van het ajna chakra (meer) toe te laten in jouw leven. Het 6e chakra openen is niet lastig, maar vergt mogelijk wel wat tijd en oefening.

Derde oog chakra

Derde oog openen

Om een betere band met het ajna chakra op te bouwen, kun je een aantal dingen doen. Begin met het richten op voeding en andere elementen met de kleur paars. Eet aubergine, paarse druiven of bramen, bijvoorbeeld. Draag eens een paars kledingstuk of een paarse doek om het hoofd. Breng details van paars aan in jouw woon- en slaapkamer, om zo een betere verbinding met het element te maken.

Ook kan het helpen om het derde oog regelmatig even aan te raken. Zeker, indien jij vaak last hebt van een druk op jouw hoofd, hoofdpijn of zelfs migraine. Masseer het punt van het chakra – vlak boven de wenkbrauwen – met een beetje kalmerende olie, of gewoon enkel met je vingers, zacht maar krachtig in cirkelende bewegingen. Een edelsteen op het chakra plaatsen kan ook comfort en inzicht brengen. Stenen die met het derde oog in verbinding staan zijn onder andere Amethist, Fluoriet en bergkristal.

Wil jij het derde oog openen, dan kan het tevens helpvol zijn om een dagboek bij te houden, waarin jij dromen, ‘willekeurige’ gedachten en visioenen neerschrijft. In het begin zal je mogelijk geen samenhang of conclusie kunnen vinden in hetgeen je hebt opgeschreven, maar na een tijdje zul je de taal van jouw onderbewustzijn leren kennen. Het derde oog trainen kan mogelijk een tijdje duren. Vraag vooral niet teveel van jezelf, en probeer inzicht niet te forceren. Zo voorkom je frustratie: alles ontvouwt zich uiteindelijk precies op het juiste moment!

Chakra cursussen die wij aanbieden

Zou jij graag begeleid worden in het (her)openen van jouw derde oog chakra? Neem deel aan de cursus chakra energie massage, chakra yoga training of Reiki en leer de samenwerking met jouw chakra’s, en dat van anderen, aan te gaan en in te zetten voor het mooie werk dat we komen doen. Voel je vrij om info aan te vragen voor de cursus chakra energie massage of de cursus reiki 1. Wij zien je graag!

Eerstvolgende Chakra cursussen:

Inschrijven kan door op een van onderstaande links te klikken. De prijs en locatie van de cursus vind je op dezelfde manier.

Lees hier meer over de chakra’s:

Vergelijkbare berichten