Ayurveda, de natuurlijke gezondheidsleer

Maak kennis met de kracht van Ayurveda

Ben je op zoek naar een manier om de balans tussen lichaam en geest te herstellen? Ontdek de Ayurveda leer en wat dat voor jezelf en anderen kan doen.

Wat houdt Ayurveda precies in?

De Ayurvedische leer vindt zijn oorsprong in India. Het is een geneeswijze die daar traditioneel wordt toegepast. In het westen valt deze methode onder de alternatieve geneeswijzen. In het woord Ayurveda zit de filosofie achter deze behandelmethode verwerkt. Het woord ‘āyus’ staat voor het levensprincipe en ‘veda’ betekent wijze of kennis. De betekenis kun je vertalen naar: de kennis van het leven of een wijze van leven.

Historische achtergrond

De geschiedenis van deze leer gaat ver terug, er zijn documenten van drieduizend jaar geleden gevonden waarin in het Sanskriet al beschrijvingen van de behandelingen staan. Daar de eeuwen heen is de behandelmethode aangepast en uitgebreid. Dit kwam mede door de invloed van China en de Europeanen, waaronder de Engelsen in de zestiende en zeventiende eeuw. De manier waarop men in de loop van de tijd over gezondheid en geneeskunde dacht, is eveneens van invloed geweest op de uiteindelijke toepassing van Ayurveda.

Wat is tegenwoordig het belang van Ayurveda?

De tijd waarin we leven brengt veel stress, druk van buitenaf en soms ook een ongezonde leefstijl met zich mee. Het is niet altijd gemakkelijk om zelf de balans in je leven terug te vinden. Een Ayurvedische behandeling helpt om die balans weer terug te vinden en de innerlijke rust te herstellen. Daarbij wordt niet alleen aandacht besteed aan het mentale aspect, maar ook aan een gezonder voedingspatroon voor een vitaal lichaam.

De Principes van Ayurveda

Van oudsher is al vastgelegd hoe de lichamelijk functies op een natuurlijke manier in balans gebracht kunnen worden. Deze methode wordt ook wel aangeduid met de Principes van Ayurveda. De natuur, je lichaam en je geest worden volgens de Ayurvedische leer aangeduid met de dosha’s Vata, Pitta en Kapha. Deze dosha’s zijn in dit kader onlosmakelijk met elkaar verbonden. Als het ene biologische programma niet goed functioneert, heeft dat automatisch invloed op het andere. Disbalans kan bijvoorbeeld een negatieve invloed hebben op je gemoedstoestand, maar bij een juiste balans voel je je juist fit en straal je een positieve energie uit.

De drie dosha’s: Vata, Pitta, Kapha

De kracht van Ayurveda

De drie dosha’s, dus de drie principes die de basis van een goede balans voor je welzijn vormen, zijn gebaseerd op de vijf elementen. Iedere dosha vertegenwoordigt een eigen principe.

Vata Dosha

Vata is verbonden met het element lucht, ook wel ruimte genoemd. Deze dosha wordt in verband gebracht met de bloedsomloop, de ademhaling en het zenuwstelsel. Als je Vata in balans is, dan ben je alert, kun je beter communiceren en ook je bewegingsapparaat functioneert optimaal.

Pitta Dosha

Pitta is gelinkt aan het element vuur. Dit is een belangrijke dosha als het gaat om het hebben van een goede spijsvertering en stofwisseling. Daarbij gaat het om verschillende energieën, de emotionele, lichamelijke en spirituele. Deze energieën zorgen voor een goede lichaamstemperatuur, maar houden ook je emoties in balans.

Kapha Dosha

De dosha die de elementen water en aarde vertegenwoordigt, is Kapha. Deze dosha is belangrijk voor het uithoudingsvermogen, het hebben van een evenwichtige vochthuishouding. Hij vertegenwoordigt ook het hebben en houden van een stevig en stabiel gestalte.

Door onze eigen, unieke kenmerken is ieder mens verschillend en zijn er dus ook verschillende Ayurveda types. De verdeling van de verschillende dosha’s is voor iedereen dan ook anders. Dit noemen we ‘Prakriti’; het feit dat onze lichaamsbouw en vaardigheden bij ons horen en in de loop van ons leven niet wezenlijk veranderen. Maar deze vaste, aangeboren eigenschappen staan los van het feit dat er wel een disbalans in de loop van het leven kan ontstaan. En daar kun je met de Ayurvedische leer aan werken.

 Concept van balans en onbalans

Als je lichamelijk en emotioneel in balans bent, voel je je prettig. Je hebt genoeg energie om je dagelijkse werkzaamheden te doen en je hebt weinig last van lichamelijke of geestelijke klachten. Als je in onbalans bent, heeft dat invloed op je gezondheid. De emotionele klachten zullen zich op bepaalde momenten zelfs kunnen uiten doordat je lichamelijk pijn krijgt. Je raakt steeds verder verwijderd van je natuurlijke, aangeboren basisconstitutie, de Prakriti. Deze onbalans wordt ook wel Vikriti genoemd.

 Ayurveda praktijken en technieken

Om ervoor te zorgen dat de juiste balans tussen lichaam en geest ontstaat of terugkeert, zijn er in de Ayurvedische praktijk verschillende technieken.

Voeding en dieet

De Ayurvedische voedingsrichtlijnen zijn helemaal gericht op de individu. Er is dus geen algemeen dieet. Het gaat er juist om dat je je bewust bent van wat je eet. Daarbij letten we op het dosha-type dat je bent. Dit wordt bepaald aan de hand van een Ayurveda test. Er wordt ook gekeken naar wat je lichamelijke behoeftes zijn, hoe je spijsvertering werkt en wat je persoonlijke gezondheid is. Het advies bij Ayurveda eten is om zoveel mogelijk seizoensgebonden te eten. Je stemt daarbij je maaltijden af op het moment van de dag en de hoeveelheid energie die je nodig hebt.

Ayurveda Kruidengeneeskunde

Bij de Ayurvedische leer speelt ook kruidengeneeskunde een belangrijke rol. De natuurlijke ingrediënten hebben een gezondheidsbevorderende functie. Daarbij houden deze kruiden en planten de lichaamseigen functies in balans en beschermen zij het lichaam tegen schadelijke invloeden van buiten. Een bekend kruid dat in deze filosofie past, is bijvoorbeeld kurkuma. Dat is een natuurlijke pijnstiller, net als kruidnagel. Deze laatste werkt bovendien ontstekingsremmend. Komijn helpt dan weer tegen een opgeblazen gevoel en gember heeft een gunstige werking op bloed- en hartvaten.

Yoga en meditatie

Tijdens het uitvoeren van yoga en meditatie-oefeningen zet je je gedachten even stil. Je kunt op deze manier rust in je hoofd creëren en de balans tussen lichaam en geest terugvinden. Dit is niet alleen goed voor het herstel van de emotionele en fysieke harmonie, maar het gaat ook om een betere bewustwording van je lichaam.

Panchakarma(detoxificatie

Binnen de Ayurvedische leer staat Panchakarma voor vijf handelingen die samen een reinigingskuur vormen. Met deze kuur reinig je het lichaam van opgehoopte afvalstoffen en breng je weer harmonie in het opgeschoonde lichaam. De behandelingen zijn divers en bestaan uit vijf onderdelen. Dit zijn massages, kruidenstoombaden, klysma’s, stortbaden en ook de ogen en neusslijmvliezen worden in de behandeling meegenomen. Na een reinigingsbehandeling heb je weer nieuwe energie.

Wat is precies een Ayurvedische massage? Er bestaan verschillende massagevormen. Een Ayurveda massage die veel toegepast wordt, is abhyanga. Deze massage voeren twee behandelaars tegelijk uit. Het is een zachte massagetechniek die zorgt voor ontspanning en reiniging. Een andere vorm van synchroonmassage is visesh. Deze massagetechniek is vrij krachtig en wordt veel toegepast als onderdeel van de reinigingskuur. Beide massages worden met olie uitgevoerd. Dit in tegenstelling tot de garshan-massage. Hier wordt gemasseerd met een handschoen van ruwe zijde.

 Wat zijn de voordelen van een Ayurvedische behandeling?

De Ayurvedische leer bevordert zowel de fysieke als de mentale gezondheid. Het versterkt de lichamelijke immuniteit en kan chronische ziekten aan bijvoorbeeld het ademhalings- of zenuwstelsel beheren. Op het mentale vlak is een behandeling bevorderlijk voor de mentale helderheid en helpt het om stress en angst te verminderen. Maar ook als je huidklachten hebt of spijsverteringsproblemen kan een Ayurvedische behandeling verlichting bieden.

Gepersonaliseerde Ayurvedische consultaties

Hoewel de behandelmethode voor iedereen toegankelijk is, is het wel belangrijk dat je weet wat de aandachtspunten zijn voordat je begint. Je moet weten hoe je de verschillende dosha-types herkent om een individueel behandelplan op te kunnen stellen. Uiteraard is kennis over de Ayurvedische massagetechnieken en voedingsleer daarbij noodzakelijk. Een Ayurveda behandeling kan dan ook alleen door een gekwalificeerd beoefenaar uitgevoerd worden.

Wil je meer over deze behandelmethode te weten komen? In plaats van het uit een Ayurveda boek te leren, kun je de massagetechnieken ook in de praktijk verkennen. Leer Ayurvedische massage tijdens een cursus Ayurveda voor beginners en boek bij ons een proefles.

Vergelijkbare berichten