Chakra openen – eerste chakra

eerste chakra

Een chakra openen of activeren is nodig als dit energiecentrum door bepaalde omstandigheden is gesloten of geblokkeerd is geraakt.

Bij een gesloten of onderactieve chakra stopt of stagneert de levensenergiestroom van het energiecentrumg. Het chakra openen is dan nodig. Een gesloten chakra kan ernstige klachten of ziekten met zich meebrengen. Een chakra kan ook overactief zijn, dit kan leiden tot bepaalde negatieve houdingen in het leven. Het is dus belangrijk om elk chakra in balans te brengen en te houden. Als onze chakra’s in balans zijn, kunnen we gemakkelijk energie opnemen van de wereld om ons heen en die op een verstandige manier gebruiken en ons innerlijk licht laten schijnen in de buitenwereld.

Het eerste chakra is het Wortelchakra en wordt ook wel Muladhara chakra genoemd. Dit chakra heeft de kleur rood en bevindt zich in het perineum onder aan de ruggengraat. Het staat gelijk aan de eenvoudige activiteit van overleven en verenigt alle kwaliteiten, waaronder constantie en stabiliteit, waardoor het bestaan op een ordelijke manier kan verlopen. Veiligheid is een aspect van het eerste chakra waardoor we geconcentreerd en gegrond kunnen blijven.

Het gedijt bij een gevoel van zekerheid, dat chaos en kwaad op grote afstand houdt en het houdt zich bezig met geduld en aanwezigheid om onze dromen te zien uitkomen. Als we ons onveilig voelen, verliezen we energie, vrezen we voor ons bestaan en vragen we ons af of we verder willen. Het verfijnen van een diep gevoel van innerlijke veiligheid helpt ons in onzekere tijden het eerste chakra actief te houden. Als we geduldig, vindingrijk en hoopvol zijn, verankert het Wortelchakra zich in de aarde. Deze chakra wordt sterker als we positief blijven en voor mogelijkheden openstaan.

Doe mee met de Online Chakra Cursus –
Wonderbaarlijke lessen voor een vervuld leven

Het eerste chakra openen kan op verschillende manieren. Ik zal hier een aantal eenvoudige methoden beschrijven.

Om een gezonde Wortelchakra te ontwikkelen is het belangrijk om ons recht op een goed leven te bekrachtigen. Dat doen we door te eren wie we zijn zonder enige beperking op grond van ras, religie, leeftijd, cultuur, nationaliteit, etc.Zo kunnen we gemakkelijker “ja” tegen het leven zeggen. Ons Wortelchakra kan pas goed functioneren als het ontdaan wordt van bekrompenheid.

Als je in contact wilt komen met het eerste chakra, kun je de volgende bekrachtigingen/affirmaties regelmatig herhalen (bijvoorbeeld elke ochtend en avond):

Als je in contact wilt komen met het eerste chakra, kun je de volgende bekrachtigingen/affirmaties regelmatig herhalen (bijvoorbeeld elke ochtend en avond):

  • Ik bekrachtig mijn recht op het leven waar ik voor kies
  • Ik voel me thuis waar ik ook ben.
  • Ik word gesteund bij al mijn keuzen in het leven om goed te doen en mijn innerlijk licht te delen.
  • Mijn lichaam steunt mij bij een gelukkig leven.
  • Ik ben innerlijk zeker over het leven en kan veranderingen gemakkelijk aan.
  • Ik ben dankbaar voor de ervaringen in mijn leven en voor de dingen die ik op dit moment in mijn leven heb.
  • Ik houd van het leven!

Grondingsoefeningen

Door steeds te bekrachtigen dat we recht hebben op een goed leven, genezen we het wortelchakra, maar ook bepaalde grondingsoefeningen kunnen het eerste chakra openen. Bij iemand die goed gegrond is, is het eerste chakra in balans. Goed gegrond zijn helpt je bij de aanpak van zaken op het stoffelijke, aardse bestaansniveau. Om je te gronden kun je de volgende oefening regelmatig doen:

Ga rechtop zitten met twee voeten op de grond en sluit je ogen. Ga met je aandacht naar de onderkant van je voeten. Stel je nu voor dat er wortels uit je voeten groeien die door de vloer de aarde ingaan. De wortels worden steeds groter en breder en gaan steeds dieper de grond in tot aan de kern van de aarde. Dan stel je je voor dat er vanuit de kern van de aarde een rode energie de wortels in gaan en naar boven stroomt door alle wortels heen via je voeten je lichaam in. Adem nu dieper en laat bij elke inademing de rode energiestroom je lichaam instromen. Zie voor je dat de rode energiestroom bij de uitademing alles wat je niet nodig hebt (zoals angst, stress, spanningen, ziektes, etc.) weer mee terug neemt de aarde in.

Dit is een simpele visualisatie oefening dat niet langer dan 5-10 minuten hoeft te duren, maar wel een sterk balancerend effect kan hebben op het eerste chakra wanneer je het regelmatig doet.

Voedingstherapie.

De chakra’s resoneren met specifieke voeding, die een vibratie hebben die genezend en stabiliserend op de chakra’s werkt. Als je eerste chakra uit balans is, kun je in je normale voedingspatroon meer nadruk leggen op soorten voeding die balancerend werken op het eerste chakra. Granen als tarwe, haver en bruine rijst zijn goed voor het Wortelchakra, maar ook rood fruit, zoals appels, tomaten en rode bessen bezitten de rode energie van het Wortelchakra. Elk lievelingseten uit de kindertijd kan deze chakra ook stimuleren. Het is namelijk een herinnering aan de tijd waarin de wereld veilig en zorgeloos was.

Door bepaalde edelstenen op het lichaam te dragen of leggen kun je het eerste chakra openen of in balans brengen. De edelstenen die bij het Wortelchakra worden gebruikt zijn: robijn, granaat, bloedsteen, hematiet en pyriet. Deze stenen zijn verkrijgbaar in de meeste kristalwinkels of new age winkels. Voor het helen kun je de edelstenen om je nek dragen of ze dagelijks een kwartier op je lichaam leggen. Je kunt de edelstenen reinigen door ze een tijdje in koud water met zout te leggen. Vervolgens kunnen ze geactiveerd worden als je ze in zon- of maanlicht legt en kunnen ze daarna weer gebruikt worden bij het balanceren van het eerste chakra.

Kleurtherapie

De laatste methode die ik zal beschrijven gaat over het eerste chakra openen met behulp van kleuren. Door de kleur te dragen rond het gebied van de bijhorende chakra, kun je het chakra openen. Je kunt bijvoorbeeld voor het activeren van het eerste chakra een rode (onder)broek, schoenen of sokken dragen. Ook de teennagels in een rood kleurtje lakken kan deze chakra stimuleren.

Het actief bezig zijn met je chakra’s balanceren kan genezing en overvloedige vreugde in je leven brengen. In een volgende blog komt het tweede chakra openen (Geslachtschakra) aan bod.

Ik wens je veel succes met het eerste chakra openen en geniet van het proces!

Leer je chakra’s in balans te brengen en maak je mooiste dromen waar!

Eerstvolgende Live Chakra cursussen:

Inschrijven kan door op een van onderstaande links te klikken. De prijs en locatie van de cursus vind je op dezelfde manier.

Chakra Yoga

Reiki

Bij de Reiki 1 cursus leer je meer over het aarden/gronden en werken met de chakra’s.

Chakra Massage

Lees hier meer over de chakra’s:

Vergelijkbare berichten