Chakra, verzamelpunt van energie in je lichaam

Chakra, energiecentrum in het lichaam

Een chakra is een verzamelpunt van energie in je lichaam. We hebben 7 chakra’s in het lichaam en er zijn ook nog enkele chakras onder en boven het lichaam. Dit zijn niet lichamelijke of etherische chakra’s.

Chakra’s zijn al eeuwenlang bekend in de oosterse religie/ filosofie. Deze energieplekken kunnen je helpen om de energie uit de buitenwereld te vertalen in de binnenwereld. Dit betekent dat je de energie uit de buitenwereld eigen maakt. Dat je weet hoe je op de buitenwereld moet reageren of antwoorden. Als je chakra’s niet in balans zijn, weet je dus niet goed om te gaan met de energieën in de buitenwereld met als resultaat dat je uit balans raakt. Je weet gewoon niet om te gaan met de situaties die zich voordoen.

Chakra’s in balans brengen

Daarom is het zo belangrijk om je chakra’s in balans te brengen. Dat zorgt ervoor dat jouw energie in balans is met de wereld om je heen. Er zijn verschillende manieren om de energie van de chakra’s in balans te brengen. Dat kan bijvoorbeeld door yoga, meditatie, reiki, tai chi en andere oosterse manieren van werken met energie. Natuurlijk zijn er ook westerse richtingen van esoterie die hebben weergegeven hoe je met de chakras kunt werken. Deze zijn alleen nog niet zo oud en gevestigd als de oosterse vormen van levenswijsheid. Zo heb je de westerse esoterie zoals de antroposofie en de theosofie die ook van alles over de chakras hebben verteld. Maar genoeg over de geschiedenis. Ik neem aan dat je hier komt om te leren werken met de chakras of dat je er meer van wilt weten.

De chakras liggen op de middellijn van je lichaam. In deze artikelen ga ik verder in op de 7 chakras die in het lichaam gelegen zijn:

Kleinere chakra’s en esoterische chakra’s

De overige chakra’s zijn minder bekend. Ten eerste hebben we de kleinere chakra’s die in het lichaam gelegen zijn. Die noemen ze in de ayurveda ook wel marma punten. De belangrijkste aanvullende marma punten zijn die in het midden van de handpalm en in het midden van de voetzool, de hand en voetchakra’s. Typisch toch dat jezus op die plekken aan het kruis genageld is. Zo zie je maar weer dat hier de oosterse en de westerse religie door elkaar heen lopen. Alles is verbonden zoals je waarschijnlijk wel eens gehoord hebt en zoals je ook kunt voelen als je met je aandacht diep naar binnen gaat.

Daarnaast hebben we nog de esoterische chakra’s die boven en onder het lichaam liggen. De chakras onder het lichaam houden verband met de aarde en je verbinding met de aarde. Als je je aandacht op de plekken onder het lichaam richt zul je ook kunnen voelen dat je verbinding met de aarde sterker wordt., Dat is precies ook waar deze chakras voor staan. De chakras boven je lichaam hebben betrekking op je verbinding met het Al of het goddelijke. Als j leert diep in meditatie te gaan en je aandacht naar boven te richten, kun in contact komen met de energie van die chakras. Omdat dit een diepere training vergt, ga ik in dit artikel niet verder in op de esoterische chakras.

Chakra en meditatie

Om balans te brengen in de chakras kun je dus met meditatie werken. Met meditatie bedoel ik hier: het richten van de aandacht op iets waar je niet over hoeft na te denken. Het gaat dus niet over het denken over een bepaald onderwerp als eerder het richten van de aandacht op de plek in het lichaam. Laten we eens de aandacht richten op het hartchakra. Dit ligt op de hoogte van het hart in het lichaam, maar dan in het midden.

Als ik mijn aandacht nu richt op mijn hartchakra, kan ik daar verschillende dingen opmerken. Ten eerste: het hartchakra staat niet op zichzelf en hoewel ik mijn aandacht richt op mijn hartchakra, kan ik voelen dat er ook van alles in de rest van mijn lichaam gebeurt: ik voel tintelen in mijn benen en armen, ik voel ruimte om mijn lichaam. Als ik dan verder mijn aandacht richt op mijn hartchakra, voel ik daar een gekwetstheid, die waarschijnlijk voortkomt uit een gesprek dat ik eerder met iemand had, waarbij we niet op één lijn konden komen.

Door daar dieper op te richten, voel ik daaronder warmte, een willen uitreiken naar de ander. Als ik me daar dan weer op richt, kom ik op een nog dieper niveau in contact met de energie bij mijn hartchakra. Ik voel daar een verbondenheid die er altijd is, tegelijkertijd met het willen uitreiken en de gekwetstheid. Zo kun je in meditatie allerlei lagen in de energie ontdekken. Het is in dit geval duidelijk dat de energie daar niet in balans is. De 3 verschillende lagen zijn niet geheel in evenwicht, anders zou het uitreiken gepaard gaan met een gevoel van geluk en tevredenheid.

Train je innerlijke zintuigen

Dus met meditatie en door het richten van de aandacht op een van de chakra’s kun je ontdekken wat er op dat niveau met je aan de hand is. Dat vergt wel van je dat je de tijd neemt o stil te staan bij de energie die zich daar bevindt en het vergt ook een bepaalde openheid naar je zelf toe om te durven erkennen en herkennen wat er precies aan de hand is. Dat is niet iets wat iedereen gelijk kan. Je hebt een bepaalde training nodig in het ontwikkelen van je innerlijke zintuigen en het leren waarnemen van energie. Echter oefening baart kunst en als je het geduld hebt om je steeds weer te richt op het waarnemen van de energie die zich op die bewuste plek in je lichaam concentreert, zul je merken dat de innerlijke gevoeligheid zich steeds verder ontwikkelt.

Chakras openen

Als een chakra op slot zit, kan het goed zijn om dit chakra te openen. Dan moet je natuurlijk wel eerst weten of het chakra op slot zit, want anders is het niet zinvol om het te openen. Echt gevaarlijk kan het niet zijn om je chakras te openen, maar het kan wel tegen je werken als een chakra te veel open staat. Waarom? Als je chakra ver open staat, kan alle energie van de buitenwereld naar binnen.

Als jouw chakra systeem dan niet in balans is, en er komt veel energie van buiten naar binnen, word je overweldig door die energie. Daarom is het van belang te weten of het chakra dat je zou willen openen in vergelijking met de andere chakras meer gesloten is. Als dit zo is, dan zou je het kunnen openen. Je kunt daar zelf achter komen door je aandacht te richten op elk van de chakra’s en dan te voelen welk chakra in vergelijking meer open aanvoelt en welk chakra meer gesloten. Als je dan zo een overzicht hebt gemaakt voor jezelf van de staat van elk van de chakra’s kun je gericht de chakras die meer gesloten zijn gaan openen.

In het artikel over het eerste chakra ga ik uitgebreid in op de manieren om dit chakra te openen. Uiteraard kun je die manieren ook gebruiken voor het openen van de andere chakras. Enkele manieren die je kunt gebruiken om een chakra te openen zijn:

Het gebruik van Affirmaties

Een affirmatie is een korte zin met een waarheid die voor jou in essentie zo is. Een affirmatie voor een open hartchakra zou bijvoorbeeld kunnen zijn: mijn hartchakra voelt open en in balans. Ook al heb je het gevoel dat dat voor jou nog niet helemaal zo is, toch kun je herkennen, dat het chakra altijd al voor een bepaalde mate geopend is. Het is niet 100% gesloten. Misschien maar 5% open, maar de opening is er. Door je te richten op de opening die er al is, kun je die opening groter maken. Hetzelfde geldt voor balans.

Oefeningen

Voor elk chakra zijn er verschillende oefeningen die dit chakra kunnen openen en in balans kunnen brengen. Zo kun je denken aan yogaoefeningen, Chi Kung oefeningen, Tai Chi oefeningen, Ademhalingsoefeningen ofwel pranayama oefeningen, visualisaties etc. In de artikelen over de verschillende chakra’s ga ik hier verder op in.

Voeding

Elke soort voeding heeft een bepaalde energetische vibratie. Sommige voeding heeft een grondende energetische vibratie, zoals wortels en alle gewassen die het belangrijkste deel wat voor voeding wordt gebruikt, in de grond hebben. Deze gewassen zijn goed voor het eerste chakra. Gewassen die meer naar boven gericht zijn, zoals bloemkool, broccoli en artisjok, zijn goed voor de verbinding met de zonnige energie en de spirituele wereld. Deze gewassen zijn dus goed voor je zevende chakra. Zo kun je van alle soorten voeding bepalen voor welk chakra het goed is.

Edelstenen

De verschillende soorten edelstenen hebben net als voeding hun eigen vibratie. Meestal worden edelstenen op hun kleur in verband gebracht met de zeven chakra’s. Bijvoorbeeld amethist is paars en wordt daarom in verband gebracht met het 7e chakra.

Er zijn nog zoveel meer manieren om met de chakra’s te werken, zoals kleurtherapie, chakra helling enzovoorts. Wil je hier je beroep van maken? Dan is de opleiding massage en energiewerk vast interessant voor je.

Wil je meer weten over de chakra’s? Vraag dan ons gratis e-book aan. Als je tot hier hebt gelezen, dan heb je vast wel de pop-up gezien waarin je de aanvraag kunt doen. Niet gezien? Hier is de link.

Wil je leren met de chakra’s te werken? Dan bieden we verschillende mogelijkheden. Van een onlinecursus tot een hele opleiding. Hieronder vind je ons aanbod.

Thuis CursussenEerstvolgende Klassikale Chakra Cursussen:

Inschrijven kan door op een van onderstaande links te klikken. De prijs en locatie van de cursus vind je op dezelfde manier.Chakra Yoga

Reiki

Chakra Massage

Vergelijkbare berichten