De gezichtsmassage komt uit de ayurveda. Ayurveda is een Indiase holistische gezondheidsleer. Een traditie van enkele duizenden jaren. ‘Ayur’ betekent ‘leven’ en ‘Veda’ wil zeggen ‘wijsheid’, als in de wijsheid van het leven. De gezichtsmassage technieken stimuleren de doorbloeding. Zo kunnen afvalstoffen gemakkelijker via de huid en de andere uitscheidingsorganen het lichaam verlaten. Bij deze vorm van gezichtsmassage zijn speciale warme kruidenoliën heel belangrijk. Deze worden deels door het lichaam opgenomen. Ze zorgen voor de inwendige reiniging. Tijdens de gezichtsmassage worden meerdere marma’s (energie knooppunten) gemasseerd.Gezichtsmassage technieken in de ayurveda

Heb je weleens hoofdpijn? Deze gezichtsmassage technieken voor het gezicht kunnen zeker verlichting bieden. De gezichtsmassage technieken worden al eeuwen succesvol toegepast in India. Allereerst om hoofdpijn en stress te verhelpen. Deze gezichtsmassage is ook makkelijk te leren.

gezichtsmassage technieken
Foto door cottonbro via Pexels
  1. Plaats allereerst de vingertoppen van de drie middelvingers op het midden bovenop het voorhoofd. Wrijf in een rechte lijn naar buiten toe. Doe dit 3 keer.
  2. Herhaal deze gezichtsmassage techniek in het middelste en lagere gedeelte van het voorhoofd.
  3. Dan nogmaals voor het middelste en hogere gedeelte van het voorhoofd.
  4. Herhaal dezelfde gezichtsmassage techniek met de handpalmen.
  5. Druk dan zachtjes met duim en wijsvinger op de wenkbrauwen. Beginnend vanaf de neus tot aan de buitenkant. Herhaal dit ook enkele keren.
  6. Plaats vervolgens je drie middelste vingers op je slapen en cirkel er zachtjes overheen. Een aantal keer met de klok mee. Een aantal keer tegen de klok in.

Op dezelfde manier kun je ook een vriend of vriendin masseren. Zo kun je de spanning in de hoofdhuid te verminderen. Zodat het lichter en ontspannen aanvoelt. De gezichtsmassage technieken maken deel uit van een uitgebreide ayurvedische massage voor het hele lichaam. Nadat je de massage hebt ondergaan voel je je energiek en ontspannen. Dit komt omdat alle energiepunten zijn gestimuleerd en je in balans bent gekomen.

Wil je tot slot meer leren? Ook hoe je anderen een fijne ayurvedische massage kunt geven? Lees hier verder!