Vijf ongebruikelijke manieren om het hartchakra te openen

hart chakra
hartchakra openen

Hartchakra openen: Leer in dit artikel 5 ongebruikelijke manieren. De chakra van het hart ligt ter hoogte van het hart in het midden.
In het midden van de transformatiekracht van kundalini.
Dat is het menselijk hart. Het metafysische scharnier van de menselijke geest.

Het hartchakra staat bekend als de geest van het hart in boeddhistische kringen,
aangezien de hogere en lagere aspecten van de menselijke conditie met elkaar in verband staan. Dat is waar de Shiva en Shakti eeuwig dansen, yin-yang. Niet zijn, geest, verbinding, vervreemding, bestaan, dood, eindigheid en eindeloosheid. In deze dans zijn er talloze leermomenten, velen van hen zijn moeilijk te vinden.

1) Laat je hart keer op keer breken

“Als je eerlijk luistert, als je echt wakker bent voor de sublieme schoonheid van de wereld, breekt je hart dagelijks. Je hart is eigenlijk ontworpen om te breken; zijn functie is om keer op keer open te barsten zodat het steeds meer wonderen kan bevatten.” Andrew Harvey

We horen mensen te vaak zeggen: ‘Ik wil niet gewond raken’. We horen dat, en meestal knikken we meelevend. Maar wacht even. Wie heeft ooit gezegd dat gekwetst worden geen deel van de liefde was, of zelfs maar een deel van het leven? Comfort kan iemand doen geloven dat het gemakkelijk is om mens te zijn.

Pijn leidt ofwel tot een wake-up call ofwel doet het pijn, maar het kan nooit tot de illusie leiden dat mens-zijn gemakkelijk is; dat is een goede zaak, want mens zijn is allesbehalve eenvoudig. Het tegenovergestelde van zwak durven zijn, is je te verdedigen tegen pijn.

De onzekerheid van het hart

Open je hartchakra en demonstreer de wereld de rauwe onzekerheid van het hart. Je bent sterker in de geest wanneer je baat kunt hebben bij liefdesverdriet.

Wees niet bang voor pijn, maak pijn een wake-up call. Gebruik de pijn als hulpmiddel om het hogere zelf aan te roepen. Alles verandert op dat moment, dat is duidelijk. Je hart is je kostbaarste instrument. En ook instrumenten moeten gestemd worden.

Het blijft afgestemd door geleidelijk open te breken voor de grootse schoonheid van de wereld. Door mensen lief te hebben. Door het hart aan te moedigen te houden van anderen en vervolgens die liefde los te laten. Zo blijft het in harmonie met de wisselvalligheden van het leven. Als je dit keer op keer kunt doen, blijft je hart openstaan voor de verbazingwekkende grootsheid van het leven en worden je hogere chakra’s voorbereid op de hoogste reis.

hart chakra

2) Je hart uitstorten als een kind

‘Houd me weg van de wijsheid die niet huilt, de filosofie die niet lacht en de grootsheid die niet voor de kinderen buigt.’

Je hart uitstorten is een goede manier om je hartchakra te openen!

We hebben allemaal gehoord van brainstormen: een methode voor het oplossen van problemen waarbij leden van een groep spontaan ideeën inbrengen. Maar je hebt waarschijnlijk nog nooit gehoord van hartstormen: een methode van zielsvragen waarbij leden van een groep spontaan creatieve vragen stellen.

Hartstormen is een soort alchemie. Het is het vermogen om je creatief aan te passen en te overwinnen in een moeilijke situatie.

Het brengt de kunst van het vragen stellen naar een geheel nieuw niveau. Zoals Nicolas Manetta zei: “Degenen die niet buiten de gebaande paden denken, zijn gemakkelijk te beheersen.” En wanneer we dit hartstormen met een kind kunnen doen, verdubbelen we automatisch (zo niet meer) ons creatieve potentieel om het universum, en vooral onszelf, de juiste vraag te stellen.

De oude en toch jonge ziel

Oscar Wilde zei: “de tragedie van de ouderdom is niet dat je oud bent, maar dat je je nog jong voelt.” Daarom is het aan onze ziel om een hart-op-hart relatie te hebben met kinderen. De geest van het kind is flexibel.

De meesten van ons volwassenen zijn te star geworden om na te denken. Je hartchakra openen en als een kind je hart volgen is een nederig proces. Het helpt ons om dingen in een nieuw licht te zien, omdat het onze geest opent voor nieuwe ideeën en ons hart open houdt voor verwondering.

3) Hartchakra openen: doorzie de mythe van het gewone

Het gaat niet om buitengewone ervaringen. Als we het doorzien, is alles geweldig. Er is een wonder te vinden in alles, van een kleine zandkorrel tot een vurige zonsondergang.

Het is een kwestie van open staan en je niet laten beïnvloeden door anderen. Een manier om dit te doen is door middel van een persoonlijke verandering van denken. Zo kun je het schijnbaar normale in een bovennatuurlijke ervaring veranderen en het gewone in het buitengewone omdopen.

Hartchakra openen: een mystieke uitwisseling

hart chakra

Zo kunnen we een mystieke uitwisseling ondergaan met de eindeloosheid van de ziel en de oneindigheid van het universum.

Deze uitwisseling zal ons hart vullen en doen uitbarsten van rijke spirituele prana, een zorgzame energie die zo overweldigend is dat we niets anders dan een roze bril hebben om het universum mee te bewonderen.

En ineens smaakt alles beter. Alles klinkt eenvoudiger, voelt schoner aan en je ziet dat alles verbonden en onderling afhankelijk is. Dit laat ons de verborgen geheimen ontdekken achter dingen. We zijn op die manier moedig genoeg om uit onze comfortzone te komen.

Met extatische vreugde doet het ons schreeuwen: ‘Ik heb de menselijke ziel zien bloeien!

Zoals Helen Keller zei: “Geen enkele pessimist heeft ooit de mysteries van de sterren ontdekt, heeft nooit gevaren naar andere werelddelen of een nieuwe deur voor de mensheid geopend.”

Hoop verandert het alledaagse in iets buitengewoons.

4) Beoefen de Zen van Angst om het hartchakra te openen

‘Het hart heeft zijn verklaringen waarom het er niets van weet.’

Verandering kan iets verschrikkelijks zijn. En het is vreselijk angstaanjagend dat we in een steeds veranderende wereld leven. Combineer dat met de angstaanjagende methoden om groepen mensen onder controle te houden, zodat ze zich in hun comfortzones comfortabel en beschermd kunnen voelen en je hebt een buitengewoon angstaanjagend systeem.

En dat is helemaal in orde. Dat is perfect. Weet je waarom? Omdat alles puur energetisch voedsel is. Daarom zijn degenen onder ons die de Zen van onbevreesdheid durven te beoefenen een ongelooflijk nuttige kracht.

De oorzaak van pijn en angst

Zoals Judith Leif diep uitlegde: ‘Niet-ontvankelijkheid van de essentie van waarheid, en het verlangen naar en de gehechtheid aan idealen, zijn de onderliggende oorzaak van onze pijn en angst. De benzine van het ego-voertuig is angst. Dit wordt ego genoemd. Ego gedijt in angst, en als dit helemaal doorvoeld wordt, zullen we nooit meer enig gevoel van egoïsme kennen.

Moed voedt zich precies met dat soort angst. Moed zal altijd boven zorgen moeten worden verkozen. Onbevreesdheid betekent het omzetten van angst en zorgen in moed.

Ware vrijheid is, dat we het idee dat we in een statische wereld onveranderlijke wezens zijn loslaten. Dat we diepgaand erkennen dat we in een complexe, verbonden, onderling afhankelijke kosmos leven.

Angst aanvaarden als deel van het leven is de weg om het vierde chakra te openen.

5) Ontwikkel je eigen transformatie

Je hebt een metamorfose nodig om het hartchakra te openen. We hebben een structuur nodig die geschillen tussen groepen met verschillende morele waarden oplost

Het is onze morele plicht om de evolutie van de moraal te verheffen boven historische opvattingen over die moraal (vooral achterhaalde en patriarchale begrippen).

Klinkt ingewikkeld, maar dat is het niet echt – we moeten gewoon rekening houden met de wereld als een onderling afhankelijk geheel en nieuwe manieren vinden om een fatsoenlijk persoon te zijn in een ongevoelig maar toch diep verweven universum.

Bevrijding door het openen van het hartchakra

Het vierde chakra is om vele redenen krachtig, maar de belangrijkste reden is dat het menselijk hart motivatie en inspiratie kent. Dit bevrijdt de geest van verouderde ideeën over goed en kwaad.

Het bevrijdt de menselijke ziel in een nieuwe, onderling afhankelijke dageraad, die boven de splitsing van immoraliteit en moraliteit uitstijgt en stijgt met de onophoudelijke moed van amoraliteit.

We hebben meer mensen nodig die begrijpen hoe dingen met elkaar zijn verbonden. In een samenleving die in egoïsme vervalt. In plaats van bang te zijn voor hoe de wereld in elkaar zit, hebben we meer mensen nodig die onbevreesd zijn.

‘Twee dingen moedigen me aan om me te verbazen: de sterrenhemel boven me en het spirituele universum binnenin.’ zei Immanuel Kant.

Met het vooruitzicht dat onze wereld in een betere versie van zichzelf kan veranderen, sluit ik dit artikel af.

Meer leren over de chakra’s? Klik dan op de knop hieronder om meer te weten te komen over onze chakra cursus

Eerstvolgende Live Chakra cursussen:

Inschrijven kan door op een van onderstaande links te klikken. De prijs en locatie van de cursus vind je op dezelfde manier.

Lees hier meer over de chakra’s:

Vergelijkbare berichten