Keelchakra: het 5e chakra, kanaal van zelfexpressie

Keel chakra

Het keelchakra is het kanaal van expressie. Het vijfde chakra, dat ‘vishuddi’ maar ook het keelchakra wordt genoemd, bevindt zich rond de nekwervels en het strottenhoofd. Dit chakra wordt geassocieerd met de kleur blauw en gaat over (zelf)expressie, communicatie en uiting van emoties. De woorden die we delen, de klanken die we maken en het geluid dat onze stem vertegenwoordigd is verwoven met de essentie van dit chakra. Het woord ‘Vishuddhi’ komt uit het Sanskriet en betekent ‘puur’. Hoe puurder jouw expressie, des te authentieker de reflectie van de persoon die jij bent. Lees hier onder meer over het keelchakra, het reinigen van het keelchakra, edelsteen gebruik. Daarnaast komt aan bod wat er gebeurt wanneer het vijfde chakra ‘geblokkeerd’ raakt: keelchakra en hoesten zijn gerelateerd. Je leert ook hoe je het keelchakra weer in balans kunt brengen.

Het keelchakra: laten zien wie je bent

Hoewel alle chakra’s in wezen bedoeld zijn om ons in lijn te plaatsen met wie we zijn, om onszelf als individu, op een gezonde en gelukkige wijze in de wereld te zetten, is het 5e chakra in het bijzonder gericht op de expressie van jouw essentie. Middels spraak, het uiten van emoties en gevoelens, maar ook gedachten, dromen, wensen en angsten, delen wij immers stukken van onszelf met de buitenwereld. Veel mensen hebben moeite met het uitspreken van wat zij werkelijk denken. Wat zou de ander daarvan vinden? Word ik hiervoor afgewezen? Ben ik vreemd? Zijn mijn wensen… gewenst? Deze gedachten kunnen de vrije stroom van uiting tegenwerken. ‘Gek’ genoeg zijn we dit immers zo gewend, dat het gros van de mensen in onze maatschappij het als normaal is gaan beschouwen, zich niet veilig en comfortabel genoeg te voelen om zich vrijelijk te uiten. Veel mensen lopen dus rond met blokkades op het keelchakra, waarvan ze zich mogelijk niet bewust zijn.

Emoties

Eén van de meest voorkomende ‘issues’ met het keelchakra is die van het uiten van emoties. Of, beter gezegd: die van het wegstoppen ervan. Van boosheid tot tranen, irritatie, jaloezie of angst: veel gevoelens en emoties vinden wij lastig, en nog lastiger om te delen met een ander. Ze zijn niet op hun plaats, er is geen ruimte voor het delen ervan of… men weet gewoonweg niet zo goed hoe. Wanneer een emotie (‘energy’ in ‘motion’: energie in beweging) weggedrukt wordt, lijkt het aanvankelijk alsof het ‘probleem’ is opgelost. Dit is echter tijdelijk. Een emotie kropt zich op en blijft als het ware wachten, net zo lang tot deze wél gevoeld en geuit mag worden. Ken je het gevoel van een ‘brok’ in je keel? Het is het 5e chakra dat reageert op het wegdrukken van een gevoel. Wanneer je op een dergelijke manier reageert, bijvoorbeeld tijdens een overweldigende situatie, kun je daadwerkelijk het gevoel krijgen van een verstopping rond dat chakra.

Keelchakra hoesten: fysieke ongemakken

‘ Keelchakra hoesten ?’, vraag je je misschien af. Wat heeft hoesten nu met een chakra te maken? Wel, heel veel en misschien meer dan je denkt. Wanneer jij moeite hebt met het uiten van jouw emoties, kunnen deze zich dus daadwerkelijk ophopen. Het chakra raakt overvol en als gevolg van die verstopping, kunnen er daadwerkelijk lichamelijke klachten ontstaan. Kortademigheid, benauwdheid, keelpijn kunnen het gevolg zijn. Maar ook oorpijn, hoofdpijn, zenuwen en andere spanningen kunnen voortkomen uit ‘delen’ van jouw die niet gezien worden. Van stotteren tot hoesten, verkoudheid en ontstekingen… je zult versteld staan van de lichamelijke klachten die terug te koppelen zijn naar een disbalans in het daaraan verbonden chakra.

Relaties en verbindingen

En deze ‘verstopping’ kan ook andere gevolgen hebben. Relaties kunnen uit balans raken, communicatie kan stroef verlopen, en je kunt het gevoel krijgen niet gezien te worden voor wie je écht bent. En dat is niet vreemd! Wanneer jij jouzelf niet duidelijk weet te kunnen uiten, kunnen andere mensen jouw ‘dubbele signalen’ moeilijk vertalen. Een vertekend beeld ontstaat en miscommunicatie wordt geboren. Daarnaast blijft er nog maar weinig ruimte over voor plezier van het nieuwe, wanneer het oude onuitgesproken blijft. Je komt in een negatieve spiraal terecht, waar je maar lastig uit weet te komen.

Keelchakra reinigen: hoe doe je dat?

Er zijn meerdere methodes voor keelchakra reinigen. Zo kun je speciale oefeningen doen, en/of een keelchakra edelsteen inschakelen. Je kunt ook verschillende methodes met elkaar combineren. Er bestaan diverse meditaties – onder andere waarbij wordt gericht op de kleur blauw, de kleur die met het chakra is verbonden – waarbij gericht wordt op het terug in balans brengen van het vijfde chakra. Zingen of neuriën zijn goede manieren om met dit chakra in contact te komen; luister naar de tonen van jouw stemgeluid, en je zult jouw eigen ritme van dat moment leren kennen. Klanken dragen gevoelens met zich mee, en kunnen op zichzelf helend werken. Ook het woord ‘ohm’ wordt vaak ingezet tijdens meditatie gericht op dit chakra. ‘Ohm’ heeft een zogenaamde ‘lostrillende’ werking, waarbij vastzittende stukken worden aangeraakt en ‘losgemaakt’. Wees niet verrast wanneer diepe, misschien zelfs ‘oude’ gevoelens waarvan je dacht daar al lang aan voorbij gegroeid te zijn geraakt, loskomen. Wees je bewust van dit proces en spreek op een liefdevolle, zachte wijze met en tegen jezelf. Zorg voor een veilige ruimte waarin je ’thuis’ kunt komen bij jezelf. Dat klinkt misschien zweverig – maar is niet meer dan alles wat je verdient!

Keelchakra edelsteen: welke te kiezen?

Edelstenen zijn een prachtig hulpmiddel om in te schakelen wanneer je verbinding wilt maken met specifieke chakra’s en zelf-stukken. Voorbeelden van ‘keelchakra edelstenen’ zijn blauwe fluoriet, angeliet en aquamarijn. Maar ook Luipaard jaspis, vuursteen en het alom geliefde bergkristal wordt ingezet om weer in lijn te komen met het keelgebied. Alle stenen met een (licht)blauwe kleur kunnen tevens worden ingezet als keelchakra edelsteen. Mediteer met de steen in je hand, of plaats deze op het keelchakra – indien dit comfortabel voelt voor jou. Je kunt ook met de steen slapen, en/of deze een tijd op zak dragen.

Interactie met de keelchakra edelsteen

Hoe werk je samen met een edelsteen? Stel een gerichte vraag voor of aan jezelf, of een paar, en schrijf deze op. Geef de steen en jouw onderbewuste de tijd om de antwoorden aan jou te tonen en wees niet verbaast als je in de daarop volgende dagen duidelijke ideeën en gerichte plannen voor ogen krijgt. Ook kunnen emoties, waar je je voorheen niet van bewust bent geweest, zomaar even om de hoek komen kijken. Wees daarop voorbereid en zorg dat je daar ‘aanwezig’ bij bent. Weet je niet welke steen je moet kiezen? Je kunt altijd om advies vragen bij een medium, of iemand die ervaring of verstand heeft van edelstenen. Maar wellicht is het nog beter om op jouw intuïtie af te gaan. Volg je gevoel en ga voor de steen die jouw naam ‘roept’! Vaak weet jij het beste wat goed voor jou is.

Chakra cursussen van Anand Opleidingen

Ben jij iemand die geïnteresseerd is in het verdiepen van chakra’s en hun werking… of zoek jij naar geschikte begeleiding om specifieke kanalen weer in balans te brengen? Kom eens langs of neem contact met ons op voor het bijwonen van een cursus reiki, chakra yoga of chakra energie massage. Tijdens deze cursussen ’tunen’ wij in de specifieke chakra’s en de wijzen waarop je weer met deze in contact kunt komen. Wil je liever eerst een reiki of chakra massage ervaren? Boek een afspraak bij zensa veda

Energie mag weer stromen, blokkades vragen om opgelost te worden. Door lichamelijk contact te maken met specifieke punten, geef je opgehoopte emoties de kans voor de dag te komen. Wanneer je deze in een veilige en liefdevolle ruimte kunt ontvangen, zul je je weer leren herinneren hoe je al jouw ‘delen’ weer vrijelijk kunt laten stromen. Voor het weet stromen de woorden weer als ooit te voren… en ben jij niet meer te stoppen in het uiten van jouw eigen, prachtige, authentieke essentie.


Eerstvolgende Chakra cursussen:

Inschrijven kan door op een van onderstaande links te klikken. De prijs en locatie van de cursus vind je op dezelfde manier.

Lees hier meer over de chakra’s:

Vergelijkbare berichten