In de cursus massage therapie leer je hoe de hersenen ervaringen verwerken, opslaan en hoe emoties daarbij een belangrijke rol spelen. Je leert ook hoe gevoelens in de loop van de tijd kunnen veranderen, op welke manier verdriet, dat niet geuit wordt, kan leiden tot hoofdpijn of spanning in de schouders. Massage kan helpen daarmee anders om te gaan.

Massage is het met de handen drukken, rollen, kneden, wrijven of kloppen van het lichaam van een cliënt.  Wat hebben emoties daarmee te maken? Heel veel.

Massage Therapie

Ons lichaam is betrokken bij elke ervaring die  wij meemaken. Herinneringen aan een ervaring worden in de hersenen opgeslagen, met een directe verbinding naar de lichaamsdelen die daarbij betrokken zijn.  Zo kan masseren van de rechterhand heel andere herinneringen oproepen dan dezelfde aanraking aan de linkerhand. Omdat de rechterhand gewoonlijk bij heel andere activiteiten betrokken is dan de linkerhand.

Onlosmakelijk met deze herinneringen zijn gevoelens verbonden, ook al zijn we ons daar dikwijls niet van bewust.  Soms komen herinneringen zonder gevoelens, andere keren komen er alleen gevoelens,  zonder dat we die aan een concrete herinnering kunnen vastmaken. Masseren kan dus op elke plek van het lichaam gevoelens en herinneringen oproepen. Maar niet alleen het masseren. Het liggen op de massagetafel zal bij een aantal mensen ook zo’n effect hebben. Evenals de geuren, kleuren en stemmen in de ruimte.

Zo kan iemand tijdens de massage van de rug bijvoorbeeld beginnen te huilen, niet omdat je iets verkeerds doet of omdat het pijnlijk zou zijn. Nee, gewoon omdat massage op die plek een gevoel of een verdrietige herinnering oproept. Soms zoekt de emotie een andere uitweg: de cliënt verplaatst de spanning naar andere lichaamsdelen, balt zijn vuisten, trekt zijn tenen krom of spant de bilspieren aan.  De gezichtsuitdrukking toont dikwijls, hoe lichaamsdelen verbonden zijn met aangename of pijnlijke herinneringen en emoties.

Verwerking-van-emoties

Centraal in de cursus is leren waarnemen van signalen: wat gebeurt er bij de cliënte, terwijl ik haar masseer. Vervolgens leer je hoe je daarop zo kunt reageren, dat de cliënt zich ook met haar emoties gerespecteerd voelt en dat jij ontspannen de massage kunt voortzetten en daarbij je professionaliteit behoudt. Je kunt kennismaken met enkele eenvoudige hulpmiddelen zoals bepaalde soorten muziek, die op de achtergrond heel ondersteunend kunnen werken.

Docenten massage therapie:

dr. Gerry van Vugt en dr. Thijs Besems
Dit therapeuten-echtpaar geeft sinds 1980 leiding aan instituut Heel, opleidingsinstituut voor psychotherapie.
Zij leiden sinds 1980 psychotherapeuten op in Duitsland, Oostenrijk en momenteel in Zambia. Ze geven psychotherapie en publiceerden o.a. de boeken “Wo worte nicht reichen” (psychotherapie met incestslachtoffers) en “Kwart over twee, maar ik wil niet” (psychotherapie met geestelijk gehandicapten en autisten).

9.00Aankomst, koffie, thee9.00Aankomst, koffie, thee
9.30Uitleg over de cursus

 

Voorstellen en kennis maken

9.30Contact oefening: zekerheid en rust
10.00Herinneringen in je lichaam ontdekken10.00Theorie: ontwikkeling van emoties
11.00Oefening in paren:
Herinneringen en gevoelens  bij verschillende aanrakingen
11.00Oefenen: uiten van verschillende emoties
12.00Theorie: hoe verwerken de hersens ervaringen13.00Lunch
13.00Lunch14.00Oefening in paren:
Adequaat reageren op gevoelens van cliënten.
14.00Oefening in paren:
Waarnemen van reacties tijdens massage
16.30Evaluatie
17.00Afsluiting dag 117.00Afsluiting cursus massage therapie

Deze cursus wordt niet meer gegeven. Wil je toch graag deze cursus volgen, geef dan je interesse aan door contact op te nemen

Cursus Agenda:

[tribe_events_list]