Cursus Mindfulness

Onze wereld is overrompelend vol van informatie en activiteiten. Het lijkt wel alsof we ieder jaar in een drukkere buitenwereld leven. En in onze binnenwereld is ook veel gaande, gedachten en gevoelens die al dan niet gewenst zijn. In de cursus mindfulness te Zaandam (20 minuten van Amsterdam CS) leer je hiermee omgaan zodat je niet mee hoeft te gaan in de gejaagdheid van de buitenwereld.

cursus mindfulness, mindfulness cursus Amsterdam

Dit kan veel onrust geven in je hoofd. Wie kent het niet, het “malen”? Dat je b.v. piekert of je zorgen maakt, gesprekken, situaties of scenario’s die zich eindeloos in je gedachten herhalen.

Misschien denk je dat je graag meer tijd zou willen hebben om te doen wat je wilt doen, of doe je juist alles maar half? In zo’n gemoedstoestand is het lastig om gefocust te blijven, in balans te zijn.

Hierbij kan een mindfulness cursus een effectief hulpmiddel zijn. Mindfulness staat voor aandacht. En aandachtig zijn is niet slechts een natuurtalent wat ons allen gegeven is. Het is ook iets wat je kunt trainen. De mindfulness cursus wordt daarom ook wel ‘aandacht training’ genoemd.


Leerdoelen

Na de mindfulness cursus kun je:

  • Beter omgaan met stress, pijn, en de uitdagingen van het dagelijkse leven
  • Met gelatenheid en kalmte reageren op storende gebeurtenissen
  • Beter in het hier en nu volledig aanwezig zijn
  • De volgende mindfulness technieken kun je toepassen: bodyscan of liggende meditatie, ademhalingsmeditatie of zittende meditatie, mindful yoga, berg meditatie, meer meditatie, geweldloze communicatie


Programma van de Mindfulness cursus

Bij Anand wordt de mindfulness cursus gegeven gedurende 2 dagen. De mindfulness cursus is gestructureerd aan de hand van 4 thema’s:

  • Lichaam en zintuigen
  • Mind (geest: aandacht, emoties en gedachten)
  • Belemmeringen en obstakels om aandachtig te zijn
  • Brug van oefeningen doen naar toepassing in het dagelijks leven

In de mindfulness cursus oefen je om aandachtig te zijn, ofwel met aandacht te “zijn”. In principe kun je natuurlijk alles met aandacht doen, daarom gebruiken we een breed palet aan oefen- en meditatievormen: zoals bodyscan, yoga, adem-, loop-, zit- en geleide meditaties. Bij sommige oefenvormen richt je je aandacht meer naar binnen en ben je stilzittend meditatief, bij andere, soms speelse oefenvormen speelt interactie met anderen of lichaamsbeweging een grotere rol. Tussen de mindfulness oefeningen door is er ook uitleg en theorie over achtergronden van mindfulness.Inhoud van de mindfulness cursus

In de mindfulness cursus Amsterdam ervaar je wat mindful (aandachtig) leven voor jou kan betekenen, hoe je dit kunt toepassen en hoe je daarmee de kwaliteit van je leven kunt bevorderen. Je leert in de mindfulness cursus op een andere en effectievere manier met negatieve gemoedstoestanden om te gaan. En ook om meer waardering en toegang te hebben tot positieve gemoedstoestanden.

Anders gezegd is mindfulness het vermogen om opmerkzaam te zijn op wat er zich in je afspeelt. En dit vermogen neemt toe door oefening. Het resultaat hiervan kan zijn: dat je dingen met meer aandacht doet en er intenser van geniet; dat je minder op de automatische piloot functioneert; dat je je in verbinding voelt met intuïtie en innerlijke wijsheid. Hiertoe doe je oefeningen in de mindfulness cursus.

Overige praktische informatie voor de mindfulness cursus:
De mindfulness cursusdagen starten om 10.00 uur, zaal open vanaf 9.30 en eindigen om 17.00 uur. Graag je eigen lunch meenemen. Voor koffie, thee, drankjes en versnaperingen wordt gezorgd. We raden aan om gemakkelijke en loszittende kleding te dragen.


Recensies van cursisten:

Wat ik goed vond aan de mindfulness cursus Amsterdam is de helderheid waarmee werd weergegeven wat meditatie en aandacht is en de afwisseling en opbouw van het programma. Ik heb geleerd hoe je gedachten los kan laten en hoe je aandacht kunt sturen. Mieke, 54, Personeel en organisatie adviseur.

Ik heb tijdens de mindfulness cursus geleerd me specifiek te concentreren op 1 ding en al het andere wat zich op dat moment aandient wel te zien maar te laten gaan. Astrid, 45, financieel medewerker.

Ik heb geleerd om met aandacht aan het leven deel te nemen en er daardoor meer uit te halen voor mezelf en mijn omgeving. Catrien, 54, apotheker.

In de mindfulness cursus heb ik geleerd wat mindfulness is en bewuster mijn aandacht te richten, in een prettige ongedwongen sfeer en fijne ruimte, rustig en ontspannen! Sabine, 39, beleidsadviseur.

Wat ik goed vond aan de mindfulness cursus was de enorme variatie en de onbevooroordeeldheid, gastvrijheid en relaxedheid van de cursusleiding. Steef, 31.

Ik heb tijdens de mindfulness cursus verschillende meditatie technieken geleerd te beoefenen. In het dagdeel stilte vond ik rust. Ik vond het een duidelijk programma, prettige sfeer, het tempo van de mindfulness cursus was goed, net als de toewijding van de trainers. Ellen, 33, lerares.

Ik heb in de mindfulness cursus geleerd wat mindfulness inhoudt en hoe ik het kan toepassen in mijn leven. En verder goede yoga oefeningen en formele en informele meditatie oefeningen. Het was informatief, de dagen zijn voorbij gevlogen en niks was saai of langdradig. Tobias, 26, student/ondernemer.

Klik hier voor Anand cursisten op Facebook.

Meedoen met de cursus?

Kies een van onderstaande data om in te schrijven. Of klik op de datum naar keuze om meer te weten te komen over de prijs en locatie