Mindfulness oefeningen voor thuis worden tegenwoordig in verschillende contexten gebruikt en er zijn verschillende betekenissen van de term. Een definitie van Mindfulness is: Aandacht schenken aan de ervaring van dit moment met open nieuwsgierigheid en de bereidheid te zijn met wat is. Mindfulness is een combinatie van meditatie, lichaamswaarneming en yoga: door praktijk en studie leren hoe je lichaam neurologisch met stress omgaat en die kan verminderen.

Mindfulness oefeningen voor thuis

Meer dan 30 jaar onderzoek, geeft aan dat mindfullness oefeningen voor thuis een significant therapeutisch effect kan hebben voor mensen met klachten als stress, angst, hoge bloeddruk, depressie, chronische pijnen, migraine, hartproblemen, diabetes en andere kwalen. Deelnemers noemen met name het gevoel zich levendiger te voelen, meer in overeenstemming met zichzelf en anderen.

Door de 8- weekse online cursus mindfulness oefeningen voor thuis leer je vaardigheden die je mogelijkheden kunnen verhogen om:

  • Om te gaan met stress, pijn, en de uitdagingen van het dagelijkse leven
  • Met gelatenheid en kalmte te reageren op storende gebeurtenissen
  • In het nu volledig present en levend te zijn

Video’s

In deze 8 weekse online mindfulness cursus zijn er elke week enkele video’s waarin het thema van de week wordt toegelicht door experts uit het vakgebied.  Hieronder een korte introductie tot de online mindfulness cursus

Mindfulness oefeningen voor thuis: literatuur

Als je meer wilt weten…. Een uitgebreide geschreven introductie in Mindfulness kan worden gevonden in het document: Mindfulness: een inleiding, door Roberta F. Lewis. Er is meer dan 30 jaar onderzoek gedaan naar de medische voordelen van mindfullness. Klik hier voor een schriftelijke introductie in mindfulness door Roberta F. Lewis.

Het belang van de praktijk.

Deze cursus is erg gebaseerd op ervaringen en de dagelijkse praktijk is wellicht de belangrijkste component. Je kunt niet verwachten dat je leert surfen door een boek over surfplanken en golven te lezen en het leren van mindfulness oefeningen voor thuis is niet anders dan enige andere vaardigheid waarbij lichaam en geest zijn betrokken. Je weet uit eigen ervaring zeker, dat voor het leren van een sport, het spelen van een instrument of elke andere complexe vaardigheid, de praktijk belangrijk is. Je lichaam/geest is het meest complexe instrument in het heelal. Er zijn tijd en praktijk voor nodig om het effectief en harmonieus te gebruiken.

Daarom is onze aanbeveling dat je elke dag 30 minuten voor praktijk reserveert. Dit is misschien wel de moeilijkste horde om te nemen als je met de cursus begint, want je merkt misschien dat je niet genoeg tijd hebt voor alles wat je op een dag wilt doen. Hoe vind je dan nog een extra 30 minuten? Voorgaande deelnemers hebben gezegd dat ze na een paar weken praktijk, ondanks het feit dat technisch gezien hun tijd om ‘dingen te doen’ 30 minuten minder is, ze een gevoel hebben meer tijd en ruimte te hebben, zelfs midden op een erg drukke dag.

Mindfulness oefeningen voor thuis, werkt dat?

Is het deelnemen aan een online cursus Mindfulness een effectieve manier van leren? Als je de suggesties en activiteiten van elk van de acht weken van de cursus volgt, kan het een grondig resultaat opleveren. Deelnemers van de online cursus hebben bericht, dat zij er vergelijkbaar veel profijt van hebben als de deelnemers aan de live cursus.

Het is een belangrijke bekwaamheid om een cursus als deze geheel zelfstandig te volgen. Daarom heb ik ook mijn best gedaan de ervaring interessant en gevarieerd te maken, wat mede mogelijk is door de video’s van bekende leraren als: Jon Kabat-Zinn (Bekend van o.a. Waar je ook gaat daar ben je), Pema Chodron (Bevrijd jezelf van angsten en oude gewoonten), Tara Brach (Het leven liefhebben door acceptatie), Sylvia Boorstein (Geluk komt van binnenuit), Sharon Salzberg (Werkelijk gelukkig door de kracht van meditatie) en Marshall Rosenberg (Geweldloze Communicatie).

Noot: Gedurende de cursus van dit programma kan het zijn dat onprettige gevoelens of onaangename herinneringen opkomen. Omdat het programma wordt doorgevoerd zonder een instructeur, is het belangrijk is het belangrijk dat je goed zorgt voor je eigen emotionele en mentale gezondheid. Als je onder behandeling bent bij een arts of een therapeut, stel hen dan alsjeblieft op de hoogte van je plan om dit programma te gaan doen en informeer ze over je ervaringen, zodat zij onverwachte reacties op het materiaal of de praktijk kunnen waarnemen.

Schrijf nu in voor de mindfulness cursus

En verlos jezelf van onnodige stress

Inschrijven