Verminder stress en voorkom burn-out door massage therapie

We weten allemaal dat massage kan helpen bij het verminderen van stress. Maar hoe werkt dat nou eigenlijk? En kun je door massage ook andere gezondheid klachten voorkomen? We gaan er dieper op in dit artikel.

Stress heeft veel effect op het lichaam en kan uiteindelijk gaan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen. Denk hierbij aan fysieke problemen zoals hoofdpijn, schouderpijn, darmproblemen en ga zo nog maar even door. Maar ook mentaal heeft stress veel gevolgen. Denk bijvoorbeeld aan niet meer kunnen focussen, toenemende angst en ook bijvoorbeeld burn-out. Goed voor jezelf zorgen betekent dus ook, er voor zorgen dat je stress level niet te hoog word. Zodat je je goed in je vel kunt blijven voelen! Anand is jouw opleider als het gaat om massage. Wil je alleen komen of met een vriend(in) of partner? Zo werkt Anand hiermee.

Wat voor effect heeft massage op het lijf en je mentale gezondheid dan? En waarom kan het ervoor zorgen dat mogelijke klachten af zullen nemen, of je ze kunt voorkomen? We hebben hier een opsomming gemaakt met wat massage voor je kan doen.

Massage Therapie als Stressverlichter:

  • Ontspanning van Spieren: Massage helpt bij het verminderen van spierspanning en het loslaten van opgebouwde spanning in het lichaam, waardoor fysieke ontspanning wordt bevorderd.
  • Stimulatie van het Parasympatisch Zenuwstelsel: Massage stimuleert het parasympatisch zenuwstelsel, dat verantwoordelijk is voor ontspanning en herstel, waardoor het lichaam uit de ‘vecht-of-vlucht’ modus komt. Bij burn-out heb je een langere tijd in de vecht-of-vlucht modus gezeten. Door met het parasympatische zenuwstelsel te werken kun je dat proberen te verminderen, genezen of voorkomen.
  • Verlaging van Stresshormonen: Massage kan de niveaus van stresshormonen, zoals cortisol, verminderen, wat bijdraagt aan een algemeen gevoel van kalmte.
  • Verbeterde Circulatie: Door de bloedcirculatie te verbeteren, helpt massage bij het leveren van voedingsstoffen en zuurstof aan de weefsels, wat de algehele gezondheid kan bevorderen.
  • Bevordering van Slaap: Massage kan de slaapkwaliteit verbeteren door ontspanning te bevorderen en slaapstoornissen te verminderen. En algemeen wellzijn te verbeteren doordat je lichaam herstelt, en je onderbewuste stress factoren kan verwerken tijdens het slapen.
  • Stressmanagement: Massage kan je ook helpen bewuster te worden van je eigen lichaamsspanning en stressniveaus. Omdat er vaak stress los komt tijdens een massage behandeling. Hierdoor zou je uiteindelijk zelf effectiever stress kunnen beheren.
  • Emotionele Ontlasting: Massage kan ook helpen bij het vrijkomen van opgekropte emoties en het bevorderen van een gevoel van welzijn en geborgenheid.

Door regelmatig massage therapie toe te passen, zou massage therapie een effectief middel kunnen zijn om stress te verminderen, de negatieve impact van stress op het lichaam te minimaliseren en burn-out te kunnen voorkomen. Het is echter belangrijk op te merken dat massage therapie slechts één aspect is van een holistische benadering van stressmanagement en dat het combineren van andere gezonde levensstijlkeuzes ook cruciaal is voor een algehele welzijn.

Wil je zelf massages kunnen geven en toe passen?

Liever onze studiegids downloaden? Klik hier. Of bekijk zelf al onze opleidingen en cursussen hier bovenaan onze website.

Disclaimer, burn-out kan veel verschillende redenen hebben. Massage kan een toevoeging zijn om jezelf te helpen genezen. Maak altijd beslissingen die gaan om jouw gezondheid met behulp van een arts of professional.

Vergelijkbare berichten