Yoga oefeningen voor beginners thuis

Het uitvoeren van de juiste yoga oefeningen ofwel Asana’s is het eerste punt wat belangrijk is in de yoga.

Yoga oefeningen beginners

yoga oefeningen

Ons fysieke lichaam is bedoeld om te bewegen en te oefenen. Als onze levensstijl geen natuurlijke beweging van spieren en gewrichten biedt, dan zal ziekte en groot ongemak met de tijd volgen. Een goede yoga oefening moet aangenaam zijn voor de beoefenaar, terwijl deze ook voor het lichaam, de geest en het spirituele leven gunstig dient te zijn. Er zijn tal van mogelijkheden om de spieren te ontwikkelen door mechanische bewegingen en yoga oefeningen. Omdat Yoga het lichaam als voertuig voor de ziel beschouwt, op zijn reis naar perfectie, zijn yoga oefeningen ontworpen om niet alleen het lichaam te ontwikkelen. Zij verbreden ook de mentale vermogens en de geestelijke capaciteiten.

Yoga is goed voor de rug

De yoga oefeningen heten officieel Asanas. Een asana is die lichaamshouding die tegelijk krachtig en ontspannen is. Dit komt omdat de Yoga Asana (of houding) bedoeld is om een bepaalde tijd aan te houden. Aanvankelijk is het vooral belangrijk om de lichaams flexibiliteit te vergroten. Het lichaam is zo jong als het flexibel is. Yoga oefeningen richten zich op de gezondheid van de rug, zijn kracht en flexibiliteit. De wervelkolom herbergt het alledaagse zenuwstelsel, het elektrische systeem van het lichaam. Door de flexibiliteit en kracht van de wervelkolom te handhaven en te vergroten, wordt de bloedsomloop verhoogd en de zenuwen worden voorzien van hun voedingsstoffen en zuurstof. De Asanas beïnvloeden ook de interne organen en het endocriene systeem (klieren en hormonen).

Yoga leren van onze ervaren leraar op het gebied van meditatieve yoga en chakra yoga? Vraag hieronder info aan.

 

Namen van yoga oefeningen

Ik beveeel de dagelijkse beoefening van de 12 basis Asanas aan. Traditioneel wordt de zonnegroet beoefend, voordat de Asanas worden gedaan. De 12 basis asana’s zijn:

 1. Hoofdstand (Sirshasana)
 2. Schouderstand (Sarvangasana)
 3. Ploeg (Halasana)
 4. Vis (Matsyasana)
 5. Zittende voorwaartse buiging (Paschimothanasana)
 6. Cobra (Bhujangasana)
 7. Sprinkhaan (Shalabhasana)
 8. Boog (Dhanurasana)
 9. Draai van de rug (Ardha Matsyendrasana)
 10. Kraai (Kakasana) of Pauw (Mayurasana)
 11. Staande vooroverbuiging (Pada Hasthasana)
 12. Driehoek (Trikonasana)

Yoga oefeningen op het gebied van yoga, reiki, meditatie vind je hieronder. Kies uit een breed scala van oefeningen die je thuis kunt doen.

Yoga oefeningen kun je het best leren van een ervaren instructeur

yoga oefeningen

Yoga is een van de oudste vormen van lichamelijke oefening, zo niet de oudste. Yoga draagt niet alleen bij aan een goede gezondheid, maar ook aan het vinden van balans in je leven. Door het regelmatig toepassen van de hierboven beschreven oefeningen zul je merken dat er van alles in je persoonlijke leven verandert.

Het is natuurlijk van groot belang de yoga oefeningen niet maar eens in de week toe te passen, maar om elke dag een of meerdere oefeningen te doen. Je zult al snel merken dat het effect heeft! Alleen al de innerlijke rust die je zult vinden door langzamer en dieper te ademen is van invloed op je leven. Begin simpel en breid je dagelijkse ritueel uit totdat je bijvoorbeeld elke dag een half uur yoga doet. Het is echt niet moeilijk om yoga te leren. Meet je niet aan anderen, maar kijk wat bij jou past.