Zelf zorg tips voor masseurs

Masseren is een intensief beroep, zelf zorg voor masseurs is daarom extra belangrijk. Soms neem je de emoties of energie van de ander over. En behandel je veel mensen op een dag. Hoe kun je nog beter in je eigen energie blijven, aanvoelen wat je zelf nodig hebt en een beetje extra voor jezelf zorgen? In deze blog delen we de beste zelf zorg tips voor masseurs.

Nieuwsgierigheid als de oplossing

Als je merkt dat je extra moe bent na een dag. Of voelt dat je wat meer zelf zorg nodig hebt. Is het belangrijk om na te gaan waarom dat is. Is er iets wat je tegen werkt in je manier van werken? Bijvoorbeeld, hoe is je houding tijdens het masseren? Of speelt er veel thuis? Of heb je die dag meer psycholoog dan massage therapeut gespeeld? Allemaal niks mee natuurlijk. Maar deze grote en kleine dingen gaan een grote rol spelen in ons welzijn als we er niet iets mee doen.

Wees je dus bewust en blijf nieuwsgierig naar waarom je je bijvoorbeeld extra moe of overprikkeld voelt. Met compassie en nieuwsgierigheid kunnen kijken naar jezelf kan voor de oplossing zorgen. Het heeft geen zin om te oordelen over de reden. Je kunt de intentie zetten om het verder te onderzoeken, om te gaan kijken wat je er aan zou kunnen doen. Om vervolgens die stappen te gaan zetten die jou op lange termijn gaan helpen.

zelf zorg

Energetisch loslaten

Energetisch en emotioneel kan er veel op je af komen, en is het soms lastig om iemands anders energie helemaal terug te geven. Tijdens het masseren ben je aan het werk in iemands anders energieveld. Ons eigen energie veld kan gaan mengen. Vaak zijn er dingen die mensen voelen en mee maken, die ook met ons eigen leven resoneren. Dan word er iets in ons energetisch geraakt. Dit kan bewust of onbeweust gebeuren.

Als iemand iets mee maakt waar je totaal geen moeite mee hebt, of zelf niet mee hebt gemaakt. Zal dit minder resoneren. Waarschijnlijk kun je in dit geval de energie van de ander of overgenomen gevoelens, makkelijk van je af zetten. Als je zelf iets hebt mee gemaakt waar jouw klant op dat moment door heen gaat, zul je je hier wel meer mee resoneren. Soms hoef je niet eens te weten waar jouw client door heen gaat. Maar ook al is de klant weer naar huis, het zou goed kunnen dat je hun energie maar met moeilijk kunt loslaten.

Dit zou kunnen komen doordat jij zelf nog wat te voelen hebt, in het stuk dat de klant met zich me droeg. Het is aan geraakt in jouw energetisch veld. En het wil even gezien en erkend worden. Vaak is niet meer nodig dan even bewust te gaan zitten met wat er zich in jou aandient qua emoties en herinneringen. Het niet weg te duwen maar bijvoorbeeld er naar toe te ademen. Het is bij jou omhoog gekomen omdat het losgelaten wilt worden, dus geef het maar de ruimte als het lukt. En merk hoe je vanzelf weer meer in je eigen energie komt.

Geven en ontvangen

Misschien is dit een inkoppertje, maar neem zelf ook massages! Als masseur mag je ook ontvangen. Zorg goed voor je spieren en stress level. Vooral als je veel geeft, is het fijn om de balans te houden en ook genoeg te ontvangen.

Misschien is dit een massage. Maar misschien is het voor jou naar een concert of tentoonstelling waar je inspiratie op doet en je weer opgeladen door voelt. Of een weekendje wandelen door de heide. Of misschien iets heel anders! Zorg dat die balans er mag zijn. Zodat je genoeg te geven hebt. Dat kan alleen als jouw batterij ook opgeladen is.

Bewust blijven van je eigen behoeften

Zelf zorg voor masseurs is ook bewust blijven bij wat jij nodig hebt in het moment. Wanneer is het tijd voor jou om een grens te stellen? Heb je genoeg me-time tussen sessies door? Voel wat er voor jou nodig is in het moment. En luister naar je lijf. Meditatie is een fijne tool hiervoor. Je richt je aandacht als het ware van buiten naar binnen, zodat je je eigen stem weer beter kunt horen. Anand geeft hier ook een hele leuke cursus en opleiding over.

Zelf zorg is weten wat je nodig hebt, en de stappen zetten om jezelf te daarmee te helpen. Op langer termijn en kort termijn. Een goede relatie met jezelf is hiervoor nodig. Dus wees niet bang om met nieuwsgierigheid en compassie jezelf vragen te stellen. En een momentje te nemen om eens na te gaan hoe je je voelt. Er misschien even mee te zitten. Of te beseffen dat je wat dingen anders wilt gaan aan pakken. Wees lief voor jezelf.

Mee doen met onze meditatie cursus om te leren makkelijk te kunnen mediteren? Klik hier voor meer informatie en data.

Vergelijkbare berichten