Zelfrealisatie, bevrijd jezelf van je Ego in 3 simpele stappen
Hoe ego je zelfrealisatie in de weg staat
Als je een beoefenaar van Yoga bent (of eender welke andere manier om aan zelfrealisatie te

doen) ben je vast en zeker bekend met het concept van het ego. Natuurlijk bedoelen we hiermee niet het Freudiaans gebruik van het woord – een soort onderhandelaar tussen de basisverlangens en het superego (idealistische verlangens). Waar wij het hier over hebben is die kleine stem in je hoofd. Die kleine stem die de bron is van heel wat zorgen, stress en ook lijden. Het ego is wat ervoor zorgt dat je opgesloten blijft in je eigen kleine wereld, afgescheiden van het nu, het heden.
Ooit had het ego een belangrijke job: ons meer bewust maken van onze omgeving en ons in een seconde klaarmaken om in actie te schieten in het geval dat er een sabeltandtijger om de hoek loerde. Vandaag de dag lopen we echter een stuk minder gevaar dan in die tijden en komt iets als dat zelden nog voor. Maar het ego (bedrijvig ding dat het is) is er nog steeds en moet zich ook nuttig en belangrijk voelen. Het bereikt dit door angst, zelfveroordeling en het beoordelen van anderen. Het bereikt dit door je zelfrealisatie tegen te gaan.
Ben je op zoek naar zelfrealisatie maar weet je niet waar je dient te beginnen? Bij Anand kun je de meditatie training volgen. Wil je echt de diepte in, dan raad ik je aan de meditatie opleiding te volgen. Klik op de knop hieronder voor meer info.
Zelfrealisatie is een keuze
Laten we hier even een moment over nadenken. Denk aan de bron van al je angsten en spanningen. Ik durf erom te wedden dat heel wat van hen te maken hebben met projecties op de toekomst (bv. “als ik deze opslag niet krijg dan gaat dit gebeuren…” of “wat als ik nooit iemand zal ontmoeten…” of zelfs “wat ga ik dragen naar…?”). Maar hier is het geheim, een geheim dat mij van mijn sokken blies toen ik het besefte: de toekomst bestaat nergens buiten dan in je eigen hoofd. En dit houdt je tegen in je werk naar zelfrealisatie.
Al deze toekomstige zaken waar je je zorgen over maakt, ze bestaan niet. Ik bedoel, misschien ga je inderdaad die promotie niet krijgen. Wat zal er dan gebeuren? Dan ga je ermee om op het moment zelf. Net zoals je altijd al met tegenslag bent omgegaan op het moment zelf. Die tegenslag op het heden projecteren en je er zorgen over maken zijn nutteloze bestedingen van je energie. Wanneer je merkt dat je weer aan het projecteren bent is het nuttig om jezelf de volgende vraag te stellen: kan ik hier nu iets aan doen? Als het antwoord nee is: stop met je zorgen te maken. Luister naar je adem en laat dat toe om jezelf in het nu, in het moment te brengen. Doe iets waar je vrolijk van wordt op je pad richting zelfrealisatie. Als het antwoord ja is? Stop dan met je zorgen te maken en ga er iets aan doen!
Dezelfde redenering kan gemaakt worden met betrekking tot het verleden. Het ego houdt ervan om ons daar gevangen te houden. Het herbeleven van oude pijnen, schijnbare vergissingen en spijten die we hebben. Wat voor goeds brengen deze obsessies met zich mee? Waarschijnlijk heb je er een les uit geleerd die je hebt kunnen, of zal kunnen, toepassen op toekomstige situaties. Je hebt het beste gedaan dat je ermee kon doen. Laat het nu maar los en sta jezelf toe verder te gaan.
De weg naar zelfrealisatie
Dus, hoe bevrijden we onszelf nu? Laat één ding duidelijk zijn: makkelijk is het niet. Ja, er staat inderdaad in de titel dat het gemakkelijk is. Jammer genoeg is dat niet echt waar. De concepten op zich zijn gemakkelijk genoeg. Maar ze ook echt uitvoeren? Dat is een ander verhaal.
Het moment dat je denkt dat je het allemaal voor elkaar hebt kun je je ineens weer onrustig voelen. Je begint weer te projecteren, je hebt zoveel angst opgebouwd uit het verleden tot het heden. Je staat nu zo ver van jezelf af dat je geen idee meer hebt van wat je die dag gedaan hebt. Dat je niets meer van buiten weet, dat je je weer zorgen hebt gemaakt om de staat van je rekening of je relaties (of het gebrek eraan). Het ego haalt je weg van jezelf, van het nu, en van anderen die het moment met je delen.
Uiteindelijk is alles wat ik je vertel hetgeen wat mij echt geholpen heeft bij mijn reis naar zelfrealisatie. Ik ben vast en zeker niet vrij van zorgen en onrust maar ik heb nu tenminste de middelen voorhanden om dat te identificeren en ermee verder te gaan. Laat me je dus verzekeren dat het grootste cadeau dat er is de vrijheid is om te beseffen dat wij niet hetzelfde zijn als onze gedachten. Hier gaan we!
De drie stappen naar zelfrealisatie
1. Kies voor liefde
Ja, ik weet hoe het klinkt maar geef het een kans. Telkens wanneer je bang bent is dat het bewijs dat je je rug hebt gekeerd naar liefde en je vertrouwen hebt gesteld in het ego. Kijk, in mijn filosofie is liefde de enige emotie. Angst is een illusie. Ik weet dat het iets is om behoorlijk over na te denken maar wat mij het meest heeft geholpen richting zelfrealisatie is dit: vanaf het moment dat je het gevoel hebt dat je angstig of onrustig bent, vertel jezelf “liefde heeft deze gedachten niet gemaakt en deze zijn dus niet echt”.
Zelfs als je er toch niet helemaal in slaagt op de wagon van liefde te springen hoef je je er geen zorgen over te maken. Vertel jezelf enkel “als liefde dit niet gemaakt heeft is het niet echt”. Vertrouw me hierop: je zult een volledig nieuw perspectief op de situatie krijgen. Het is ongelofelijk hoe veel oplossingen er je te binnen zullen schieten vanaf het moment dat je de cirkel van angst en onrust kunt doorbreken.
2. Klaag nooit
Klagen over iets zorgt ervoor dat we opgesloten blijven in de negativiteit. Denk er maar eens over na: wie wilt er nu afspreken met iemand die altijd maar klaagt? Niemand. Dus waarom zou je tegen jezelf klagen? Dat is namelijk de bron van waaruit afkeer voor jezelf, zelfhaat en zelfsabotage ontspringt. En het ego? Dat houdt van deze zelf geïnflicteerde schade. Klagen is dus een blokkade voor je zelfrealisatie.
Als we erin slagen om deze praktijk van het niet klagen vol te houden zul je zien dat de resultaten markant zijn. Wanneer we klagen vertellen wij onszelf een verhaal in onze gedachten. Om vervolgens ook verbaal datzelfde verhaal, dat in ons persoonlijk leven zich afspeelt, te vertellen. Het verhaal is gecentreerd rond hoe een gebeurtenis “mij” beïnvloed. In slechts een ogenblik zijn we in staat om in te zien dat we de validiteit van onze gedachten hebben aangetoond en dat we deze uit willen dragen. Ik weet dat dit opnieuw misschien wat moeilijker is en het is helemaal niet erg als het niet meteen duidelijk is. Alles wat je dient te weten op je pad richting zelfrealisatie: stop met klagen. Probeer het eens een weekje uit en zie wat het resultaat is. Zie hoe je leven zich compleet opent voor je. Als je nog meer motivatie nodig hebt start een klaag spaarpot. Elke keer dat je jezelf betrapt op klagen dien je een euro in de pot te gooien. Het ego wilt altijd het huidige moment kapot maken. Laat jezelf niet toe om op dat pad te belanden. Adem, vind iets moois en focus.
3. Als de rest mislukt, wees gewoon dankbaar
Het is moeilijk om in de put te zitten en je tegelijk dankbaar op te stellen. Je kunt de bovenstaande suggesties dan ook volgen en ontdekken dat je er enkel kwaad van wordt. Je begint het idee te krijgen dat al dit werk en al die zelfreflectie totaal nutteloos is en je in staat moet zijn om te zeggen, eten, denken en kijken wat jij wilt. Dit is volkomen normaal. Dit is het ego dat zich verdedigt tegen jouw zelfrealisatie en obstakels in je pad gooit. Het hoofddoel van het ego is nog altijd de scheiding in stand houden!
Het hele proces van het oplossen van het ego richting zelfrealisatie is eigenlijk één grote detox-kuur. Je weet hoe slecht je je voelt na een avondje zwaar drinken? Hoofdpijn, het zin hebben in vreemde etenswaren en een slechte stemming? Dat is je lever die aan het detoxen is en je lichaam verlost van de alcohol/suiker/slechte vetten/en ga zo maar door. De woede die je voelt net na dit proces is net hetzelfde. Net als bij een kater is alles wat je kan doen wachten tot het voorbij is en de goede keuzes te proberen maken voor dat lijf van je.
Dus als de woede toeslaat op je pad richting zelfrealisatie, laat alle zelfverbeterings retoriek maar even achter je. Doe dit in de plaats: maak een lijstje. Neem een stuk papier en begin alles op te schrijven waarvoor je dankbaar bent. Het maakt niet uit of je slechts aan één ding kan denken en dat ding is dat je vanmorgen een lekker eitje at. Wees dankbaar voor die eieren maar dan ook echt heel dankbaar. En blijf schrijven en doorgaan. Komt de zon door het raam heen? Misschien regent het en ben je een fan van regen. Misschien is je favoriete show straks op televisie. Misschien draag je matching sokken en maakt dat je blij. Mij maakt het niet uit. Wees gewoon dankbaar: dat is al een goede stap voorwaarts terug richting het pad van de zelfrealisatie.
Elke stap is een bestemming naar zelfrealisatie
Werken aan jezelf op deze manier kan uitputtend zijn, ik weet het. Maar je moet niet denken dat je alles ineens hoeft te doen. Dat is niet de weg van zelfrealisatie. Je moet je niet voelen als een mislukkeling wanneer je een onrustig of angstige gedachte hebt. Dat streven naar perfectie? Wat denk je dat dat is? Juist. Het ego. Het ego wilt een bestemming en het wilt daar geraken en wel nu. Het werk dat je hier doet is echter een reis en het is een reis die gemaakt wordt in zeer kleine, handelbare stappen. Laat elke stap een bestemming op zichzelf zijn als dat is wat je motiveert. Elke ademtocht, elk moment, elke beweging die je maakt is jouw bestemming. Wanneer je begint: weet dat je eigenlijk al aangekomen bent.