Wil jij gebruikmaken van het STAP-budget? Op deze pagina vind je een duidelijk stappenplan voor het aanmeldproces voor de STAP-subsidie. Met behulp van screenshots laten we je zien hoe het STAP-aanmeldproces in zijn werk gaat. Zo weet je precies wat je moet doen om jouw STAP-budget aan te vragen.

Algemene tips

  • Sla je STAP-aanmeldbewijs op op een plek op waar je hem snel terugvindt.
  • Zorg dat je jouw DigiD inloggegevens bij de hand hebt. 
  • Zorg dat je  ruim op tijd (vanaf 24u voor aanvang om 10:00 uur) naar stapuwv.nl gaat. Zet de pagina op tijd open, scroll naar beneden en klik op de button aanvragen STAP budget aanvragen. Je krijgt de melding “wachtrij nog niet actief”. BLIJF op de pagina en vernieuw deze niet!
  • Heb je vóór 10:00 uur op de button ‘Aanvragen STAP-budget’ geklikt dan ontvang je precies om 10:00 uur de melding dat je aan de wachtrij bent toegevoegd. Je positie in de wachtrij is willekeurig en wordt pas om 10:00 uur toegewezen.

Stap 1 

Vanaf 24u vóór de aanvraagdatum en tijd (10:00u): Ga naar het STAP-portaal van het UWV (stapuwv.nl) en scroll naar beneden. Klik op de blauwe button met ‘Aanvragen STAP-budget’. Als je dit op meerdere schermen, op meerdere apparaten tegelijk doet, heb je kans dat op 1 van deze schermen de wachtrij korter is. Ga dan verder met onderstaande stappen op dat scherm waarop de wachtrij het kortst is.

Klik je vanaf 24 uur voor het startmoment op de button “Aanvragen STAP-budget”, dan ontvang je precies om 10:00 uur de melding dat je aan de wachtrij bent toegevoegd. Je plek in de wachtrij is niet afhankelijk van het moment dat je op de button hebt geklikt. Het kan dus voorkomen dat je om 10:00 uur als laatste in de wachtrij wordt geplaatst terwijl je 24 uur daarvoor op de button hebt geklikt, of dat je als eerste wordt geplaatst als je nét voor 10:00 uur hebt geklikt. Zo heeft iedereen evenveel kans.

Klik je na 10:00 uur op de button, dan wordt je in volgorde van binnenkomst in de wachtrij geplaatst, na de groep die in de 24 uur voor 10:00 uur op “Aanvragen STAP-budget heeft geklikt. De kans is dan groot dat je te laat bent en dat je geen STAP budget krijgt toegekend.

Je krijgt vanaf 10u onderstaande melding. Blijf wachten. Heb geduld. Ga iets anders doen en kom af en toe terug om te checken of er al iets is veranderd.

Op een gegeven moment verandert de melding en krijg je het aantal minuten te zien. Zet een stopwatch en zorg ervoor dat je op tijd terug bent om verder te gaan met je aanvraag.

Stap 2

Je komt nu op deze inlogpagina terecht. Klik op de blauwe button met ‘Log in met DigiD’.
 

Stap 3

Nu kun je kiezen op welke manier je met je DigiD wilt inloggen. Kies bijvoorbeeld voor inloggen met de DigiD app of met je gebruikersnaam en wachtwoord. 
 

Stap 4

Na het inloggen met je DigiD kom je op deze welkomstpagina terecht. Vul je e-mailadres en telefoonnummer in en klik op de blauwe button met ‘Sla op’.
 

Stap 5

Je krijgt jouw persoonlijke gegevens te zien. Controleer of deze kloppen. Klik vervolgens op de blauwe button met ‘Volgende’. 

Stap 6

Op de volgende pagina moet je je STAP-aanmeldbewijs uploaden. Heb je een aanmeldbewijs bij Anand Opleidingen aangevraagd? Dan heb je deze per mail ontvangen. Upload hier je pdf bestand.

Heb je jouw aanmeldbewijs niet opgeslagen? Zoek dan in je mail op de onderwerpregel “STAP Aanmeldingsbewijs“. 
 

Vul in het tweede veld het studentnummer dat op jouw STAP-aanmeldbewijs staat in. 

Klik vervolgens op de blauwe button met ‘Zoeken’ onder ‘Selecteer uw scholing’. Er verschijnt dan een andere pagina. 
 


Stap 7

Je komt nu op de volgende pagina terecht. We hebben ervoor gezorgd dat de STAP-opleiding waarvoor je bij ons jouw aanmeldbewijs hebt aangevraagd hier al automatisch is ingevuld. 

Zie je hier geen opleiding staan? Ga dan door met stap 9
 

Controleer of alle gegevens kloppen. Klopt alles? Klik dan op de button met ‘Kies activiteit’ achter jouw opleiding. De regel met jouw scholing wordt nu blauw. Klik vervolgens rechts op de blauwe button met ‘Volgende’. 

Stap 8

Je gekozen scholing is nu ingevuld. Op de volgende pagina is de overige informatie over jouw opleiding, zoals je start- en einddatum en het subsidiebedrag, ook automatisch ingevuld.

Controleer of deze gegevens kloppen en overeenkomen met wat er op jouw STAP-aanmeldbewijs staat. Klik daarna op de blauwe button met ‘Volgende’.

Ga nu naar stap 11.
 

Stap 9

Sla deze stap over als je stap 7 en 8 gevolgd hebt.

Op deze pagina kun je jouw STAP-opleiding handmatig zoeken. Vul de volgende velden in:

‘Naam scholing’: vul het eerste woord van de cursus of opleiding in zoals deze ook bij ‘naam opleiding’ op je aanmeldbewijs staat vermeld. Zo vind je sneller de juiste scholing. Een voorbeeld: zoek dus niet op “Massage Opleiding – Wellness Masseur” maar zoek in plaats daarvan op “Massage”.

‘Naam opleider’: vul ‘Anand Opleidingen’ in.

Klik vervolgens op de blauwe button met ‘Zoek’.

 
Zodra de juiste opleiding verschijnt kun je deze selecteren door op ‘Kies activiteit’ te klikken. Klik dan op de blauwe button ‘Volgende’ rechts onderin. 

Tip: wees geduldig bij deze stap! Tijdens eerdere aanmeldrondes was de website van het UWV bij deze stap in het aanmeldproces erg langzaam vanwege de grote belangstelling voor het STAP-budget.

Stap 10

Sla deze stap over als je stap 7 en 8 gevolgd hebt.

Je komt nu op deze pagina terecht. Vul de volgende velden in:

‘Startdatum scholingsactiviteit’: hier staat al een startdatum ingevuld. Pas deze aan naar de startdatum die op jouw STAP-aanmeldbewijs staat.

‘Einddatum scholingsactiviteit’: vul hier de einddatum in die op jouw aanmeldbewijs staat. 

‘Wat is de uitvoeringslocatie van de scholingsactiviteit’:  vul hier de cursuslocatie in.

In het laatste veld is het subsidiebedrag dat je voor jouw opleiding ontvangt al ingevuld.
 

Let op!

Het subsidiebedrag dat je ziet staan kan afwijken van het bedrag op jouw aanmeldbewijs. Controleer dit bedrag goed en pas het aan naar het bedrag dat op jouw STAP-aanmeldbewijs staat.

Waarom verschilt dit bedrag? 
Heb je bij de aanvraag van jouw aanmeldbewijs examens uitgevinkt? Dan is het bedrag dat op jouw aanmeldbewijs staat anders dan in het scholingsregister. Het UWV houdt hier het maximale bedrag uit het scholingsregister aan (inclusief alle examens). Het bedrag op jouw aanmeldbewijs is altijd leidend. Daarom is het belangrijk dat jij deze prijs zelf aanpast. 

 
Onder ‘Prijs van de scholingsactiviteit’ zie je nogmaals het bedrag staan dat gesubsideerd wordt. Is jouw opleiding duurder dan € 1.000,-? Dan zie je onder ‘Resterende kosten’ het restbedrag (je eigen bijdrage) staan.

Heb je alles ingevuld? Klik dan op ‘Volgende’.
 

Stap 11

Je krijgt nu een aantal vragen over jouw situatie, zoals je hoogst afgeronde opleiding en huidige arbeidsmarktpositie. Selecteer de antwoorden die op jou van toepassing zijn.
 

  
Vervolgens kun je hier ook selecteren of de door jou gekozen STAP-opleiding een meerjarige opleiding is. Selecteer nee. 

Heb je alle vragen ingevuld? Klik dan op ‘Volgende’. Je komt dan op een pagina waar je nog een keer een overzicht kunt bekijken van jouw aanvraag. Controleer of je alles goed hebt ingevuld.

Stap 12

Als je je aanvraag gecontroleerd hebt kom je op deze pagina terecht. Hier vind je de algemene voorwaarden. Ga je akkoord met de voorwaarden en heb je jouw aanvraag naar waarheid ingevuld? Vink dan beide vakjes aan en klik op de groen button met ‘Versturen’ rechtsonderin. 
 

Stap 13

Gelukt! Als jouw STAP-aanvraag succesvol is verzonden kom je op dit scherm terecht. Het UWV neemt jouw aanvraag nu in behandeling. 

Binnen 4 weken ontvang je bericht vanuit het UWV of jouw aanvraag is goedgekeurd.