Thijs Besems en Gerry van Vugt

Thijs Besems en Gerry van Vugt

Het echtpaar Gerry van Vugt en Thijs Besems, orthopedagogen, geeft sinds 1978 leiding aan instituut Heel, een opleidingsinstituut voor psychotherapie. Bij Anand geven zij de cursus massage en emoties en het relatie therapie weekend. Zij behandelden met hun team duizenden mensen in Duitsland en Oostenrijk, promoveerden magna cum laude aan de Universiteit van Keulen en ontwikkelden de revolutionaire behandelmethode BEN. Deze afkorting staat voor ‘Basic Experience Network’. De methode is gebaseerd op het vermogen van de hersenen in complexe situaties nieuwe dingen te kunnen leren. Met muziek herhalende bewegingen in vertrouwd lichamelijk contact vergroten het gevoel van veiligheid en stimuleren zelfstandigheid. Deze basisvaardigheden ontbreken vaak bij kinderen en volwassenen met autisme. De therapie verandert de dimensie van waarneming, waardoor verbanden duidelijker worden en angst afneemt. Zij leren hun gevoelens te uiten en voor zichzelf op te komen.

Marc van Klaveren

Na mijn afstuderen (m.o. geschiedenis) ben ik in theaterwerk terecht gekomen. Als leidinggevende van twee kleine Amsterdamse podia heb ik veel creatieve projecten opgezet. Tegelijkertijd volgde ik cursussen en trainingen op het gebied van massage en emotioneel lichaamswerk. In 1999 werd ik full-time masseur. Ik ben afgestudeerd bij Anand (massagetherapeut). Mijn specialiteiten zijn o.a. ayurveda, chakramassage, holistic pulsing, klassieke massage, shiatsu, sportmassage, stoelmassage, voetmassage, het organiseren van massagecursussen en energetisch body-work.

Ik werk vanuit de visie dat we mogen genieten van ons lichaam en dat we ons er thuis in voelen. De signalen die het afgeeft, soms in de vorm van ongemakken, mogen we leren kennen en waarderen als gids in onze persoonlijke ontwikkeling.