Ayurvedische massage, wat is dat precies?

Natuurlijk, massages zijn geweldig. Maar laten we iets specifieker zijn: van welke soort massage geniet je echt? Er zijn veel verschillende technieken, en ze zijn allemaal super verschillend. Ben je op zoek naar iets dat een beetje pijnlijk is (op een goede manier), zoals bindweefselmassage? Of een meer herstellende, vriendelijke massage zoals je die bij een wellness resort zou kunnen krijgen? Misschien is het een klassieke Zweedse massage, omdat het het beste van twee werelden is. Of misschien is het iets dat je nog nooit eerder hebt geprobeerd, zoals ayurvedische massage ofwel abhyangam.

Wat is precies een ayurvedische massage?

Wat is abhyanga oftewel een ayurvedische massage?

De ayurvedische massage beoefening van abhyanga, of oliemassage, heeft fysieke voordelen zoals het bevrijden van spierspanning, lymfedrainage en een meer gevoede huid van top tot teen. Het onderscheidt zich van andere massages door de focus op de huid, in plaats van alleen de onderliggende spieren – van de gebruikte oliën tot de bloedsomloop stimulerende bewegingen, het is meer een gezichtsmassage voor je hele lichaam.

Het belangrijkste doel van je massage therapeut is ontspanning, en in India is de praktijk nauw verbonden met het begrip zelfzorg. “Sneha is het woord voor dit soort massage in het Sanskriet”, legt Preshanna uit, “wat zich ook vertaalt in ‘liefdevol’.

Wat maakt het anders dan een gewone massage?

Het overvloedige gebruik van essentiële oliën en de focus op specifieke energiepunten in het lichaam oftewel marma punten, maakt een Ayurvedische massage anders dan de gewone ontspanningsmassage. Verwacht bovendien niet veel knedingen – de behandeling is veel meer gericht op het manipuleren van je energievelden en het bevrijden van emotionele lasten dan het wegwerken van de knopen in je spieren.

Hoewel er een specifieke massagevolgorde en therapeutische techniek is geassocieerd met Ayurvedische massage, is elke sessie afgestemd op het individu en hun unieke dosha. Volgens Ayurveda komen combinaties van de elementen (lucht, ether, vuur, water en aarde) genaamd dosha’s van nature in ons allemaal voor. De elementen zouden in een perfecte verhouding moeten zijn, maar bij de meeste mensen zijn ze een beetje uit balans: je hebt misschien te veel Vata (lucht en ruimte), Pitta (vuur en water) of Kapha (water en aarde). Ayurveda probeert ze in balans te brengen.

Wat kan ik verwachten van een ayurvedische massage?

Nieuwe bezoekers wordt geadviseerd om 15 minuten voor hun afspraak een ​​uitgebreid intakeformulier in te vullen. Ook kan de massage therapeut dosha-kenmerken waarnemen door observatie. Vata-dosha-types hebben bijvoorbeeld meestal een droge huid, terwijl Kapha’s een vettige huid hebben. Pitta, een combinatie van vuur en water, heeft meestal een gecombineerde huid. Dit alles wordt gebruikt om het beste massageprotocol te bepalen.Dit is hoe het bij mij in zijn werk ging

Ik had een ayurvedische massage geboekt bij massagepraktijk Zensa Veda. Voor aanvang kreeg ik een formulier toegestuurd, met de vraag om de uitslag terug te sturen. Preshanna keek het door. Ik dronk een glas water terwijl mijn masseuse Preshanna een paar vervolgvragen stelde. Heb ik het meestal warm of koud? Altijd koud. Heb je last van puistjes? Ja soms.

Preshanna stelde vast dat mijn dosha voornamelijk Vata was met een beetje Pitta, en ging aan de slag met het voorbereiden van de oliën die we bij mijn behandeling zouden gebruiken. “Onze Vata-oliemelange is onze rijkste”, zegt Preshanna over de olie die ze op mijn lichaam gebruikte. Ze bewaarde de iets lichtere, ontstekingsremmende Pitta-olie voor mijn gezicht, waar ik meer vatbaar ben voor puistjes – de mini-gezichtsbehandeling is een bonus van de behandeling. (Een opmerking: als je gevoelig bent voor essentiële oliën, is Ayurvedische massage waarschijnlijk niets voor jou.) De oliën werden in mijn kamer verwarmd en royaal over elk lichaamsdeel gegoten.

Massage praktijk Zensa Veda

Zoals iemand gewend was aan het snelle kneden van westerse massage, was de sensatie van abhyanga in het begin verrassend. Terwijl Preshanna mijn lichaam bewoog, cirkelden haar handen in zachte, ritmische bewegingen. Ook deze druk werd speciaal voor mij op maat gemaakt. “Een zachte sattvische aanraking wordt gebruikt voor Vata, een diepere rajasische aanraking voor Pitta en een nog diepere tamasische aanraking voor Kapha”. Terwijl ik dacht dat ik dat dieper kneden wilde, had ik niet veel Kapha in me – had de verkeerde soort massage me al die tijd in de war gebracht? Op de verwarmde tafel liggen voelde ik me als een vlot op zee. De massagechoreografie wervelde als golven die op mijn armen en benen klotsen. Soms maakte Preshanna wrijvingsbewegingen die mijn hele lichaam heen en weer wiegden. Ik deed alsof ik midden in een storm zat. Was dit waterige gevoel de Kapha die ik miste?

Na de massage

Massage therapeute Preshanna Besems-Fagoe

Preshanna merkte op dat mijn lichaam de rijke olie heel goed absorbeerde – een goed teken voor haar diagnostische vaardigheden. “In een ideaal scenario”, zegt de massage therapeute, “moeten de uren na een abhyanga-massage langzaam en ontspannen zijn. Daarbij moeten de oliën zoveel mogelijk absorberen.” Terwijl Preshanna aanraadde mijn shampoo te mengen met een klein beetje water en op droog haar aan te brengen voordat ik onder de douche stapte. Drie shampoos later had ik ’s ochtends nog steeds supervet haar. Maar ik deed mijn haar in een paardenstaart en liet de oliën wat langer intrekken als herinnering aan een dromerige hoofdhuidmassage die comfortabel aanvoelde. Met wat geduld was mijn haar zachter dan twee dagen ervoor. Sterker nog, ik was zachter van top tot teen.

Mijn laatste overwegingen over de ayurvedische massage

Je hoeft geen Ayurvedisch gelovige te zijn om van abhyanga-massage te genieten. Maar je moet wel een open geest hebben over wat je uit een massage wilt halen. Zal het elke spier in je rug opnieuw uitlijnen? Waarschijnlijk niet. Maar toen ik bij Zensa Veda weg zweefde, voelde ik me op de een of andere manier opnieuw op één lijn: ontspannen, comfortabel en meer vredig dan ik op een dinsdagmiddag in Assendelft had moeten zijn. “Abhyanga wordt vaak energetische massage genoemd en die energie komt van binnenuit”, zegt Preshanna. Ik wou dat ik je kon laten zien hoe ik straalde toen ik die avond naar huis wandelde. Het was perfect.

Fleur de Jong


Vergelijkbare berichten