Ayurvedisch Type – welke ben jij? Vata, Pitta of toch Kapha?

Binnen de Ayurveda bestaan 3 verschillende types. Door er achter te komen welk type jij bent, kun je je lichaam in balans houden en beter in je vel leren zitten. Zo bepaald jouw Ayurvedisch type welk eten het beste voor jou zou zijn, wat voor massage jouw lichaam vooral nodig heeft en nog veel meer!

De meeste mensen hebben een combinatie van 2 van de 3 Ayurvedische types. Deze zijn gebaseerd op 5 elementen, vuur, aarde, water, lucht en ruimte. Welke type je bent staat al vast vanaf je geboorte. Wil jij erachter komen welk type jij bent? We vertellen je meer over elk type in dit artikel. Kom je er nou niet uit of wil je meer leren over Ayurveda? Wij leiden je op tot Ayurvedische masseur, zodat je zelf bij anderen kunt vast stellen welk type ze zijn. Naast het maken van verschillende oliën per type en professionele massage technieken. Lees hier meer.

De 3 Dosha’s

De 3 types in Ayurveda worden ook wel Dosha’s genoemd. Ayurveda komt oorspronkelijk uit India en is een geneeswijze om lichaam en geest in balans te brengen en ziekte te voorkomen. Ayurveda word hierdoor ook wel ‘de wetenschap van lang leven’ genoemd. Jouw persoonlijke type reageert op een specifieke manier op de wereld om je heen, en kan zo uit balans worden gebracht. Maar als je weet wat jouw type is, kun je die balans herstellen en behouden. Ayurveda houd rekening met de spirituele aspecten van het leven zoals voldoening, stress en bewustzijn. Maar ook voeding, te weinig rust, medicatie, verkeerde lichaamsbeweging, spijsvertering, voorkeuren en afkeuren.

pitta, vata, kapha

Vata type

Het Vata type in de Ayurveda wordt gekenmerkt door de elementen lucht en ether. Mensen met dit dosha hebben meestal dunne lichamen, droge huid, onregelmatige spijsvertering en snelle denkprocessen. Ze zijn creatief, enthousiast, snel en vol energie. Vata types zijn vaak gevoelig voor kou, stress en angst. Ze hebben een onregelmatige eetlust en kunnen soms moeite hebben om aan te komen, in gewicht.

Mensen met een Vata hebben een sterke behoefte aan routine, warmte, harmonie en rust. Ze kunnen snel uit balans raken door te veel stimuli, stress of veranderingen in hun omgeving. Om hun balans te behouden, wordt aangeraden om regelmatig te eten, voldoende rust te nemen, warme en vochtige voeding te eten en rustgevende activiteiten te doen zoals yoga, meditatie en aromatherapie.

Het is belangrijk voor Vata types om zichzelf te voeden en te kalmeren, zowel fysiek als mentaal, om hun dosha in balans te houden en een gezond en gelukkig leven te leiden. Ayurveda biedt verschillende behandelingen en adviezen om Vata types te helpen hun energie in evenwicht te brengen en hun welzijn te verbeteren.

Kapha type

Het Kapha type in Ayurveda wordt gekenmerkt door de elementen water en aarde, wat resulteert in eigenschappen zoals kalmte, stabiliteit en stevigheid. Mensen met een Kapha hebben meestal een stevige lichaamsbouw, zachte huid en langzame stofwisseling. Ze hebben een goed immuunsysteem en zijn over het algemeen gezond en vol energie.

In hun leefstijl zijn Kapha types rustig en geduldig, maar ze kunnen ook moeite hebben met veranderingen en vasthouden aan oude gewoonten. Ze hebben een goed geheugen en zijn emotioneel stabiel, maar kunnen soms wat teruggetrokken of passief zijn. Ze hebben een sterke fysieke kracht en uithoudingsvermogen, maar kunnen ook moeite hebben met het verwerken van emoties en het loslaten van negatieve gevoelens.

Om in balans te blijven, moeten Kapha types zich bezighouden met actieve en stimulerende activiteiten, zoals sporten, yoga en meditatie. Ze moeten ook hun dieet aanpassen en voedingsmiddelen vermijden die vertragend en zwaar zijn, zoals zuivelproducten, suiker en gefrituurd voedsel. Het is belangrijk voor Kapha types om zich regelmatig te bewegen en hun geest te stimuleren om stagnatie en vermoeidheid te voorkomen.

Pitta type

Pitta wordt beschouwd als de energie van vuur en water. Mensen met een pitta constitutie hebben meestal een gemiddelde lichaamsbouw, een goede spierontwikkeling en een sterke spijsvertering. Ze hebben een sterke wilskracht en zijn vaak doelgericht en ambitieus.

Het pitta type heeft een krachtige spijsvertering en een sterk metabolisme, waardoor ze vaak honger hebben en snel kunnen afvallen. Ze hebben een scherpe geest, zijn analytisch en hebben een goed geheugen. Pitta mensen hebben een sterke behoefte aan structuur en regelmaat en kunnen geïrriteerd raken als ze uit hun routine worden gehaald.

Mensen met een pitta constitutie zijn vaak kritisch en perfectionistisch en hebben de neiging om te veel van zichzelf te eisen. Ze zijn vaak competitief en willen graag de beste zijn in alles wat ze doen. Pitta types hebben een sterke behoefte aan erkenning en kunnen gevoelig zijn voor kritiek.

Om in balans te blijven, wordt het pitta type geadviseerd om regelmatig te ontspannen en stress te verminderen. Ze kunnen baat hebben bij verkoelend voedsel, veel water drinken en regelmatige lichaamsbeweging. Het is belangrijk voor pitta types om hun temperament te beheersen en te leren omgaan met hun sterke emoties en perfectionisme.

Wat is jouw type?

Als het goed is kun je jezelf vinden in een of meer Ayurvedische constituties. Door te weten wat jouw Dosha is, en te analiseren hoe dit in vergelijking staat tot hoe jij nu leeft. Kun je aanpassingen maken in bijvoorbeeld jouw dieet, sportregime en meer. Wil je hier meer over weten? Zoek dan een Ayurveda masseur die jouw kan helpen jouw dosha weer in balans te brengen en je kan vertellen welke aanpassingen je het beste kunt maken.

Onze Ayurvedische Massage Opleiding

Na het doen van onze opleiding Ayurvedische Massage:

  • kun je een algehele lichaamsmassage geven volgens de ayurveda. Inclusief gezichtsmassage technieken, Indiase hoofdmassage, uitgebreide hand- en voetmassage.
  • ken je de energetische punten (marma’s) uit de ayurveda en je kunt deze op de juiste wijze behandelen.
  • weet je wat de achtergronden zijn van de ayurvedische massage.
  • kun je een diagnose stellen gebaseerd op de ayurveda.
  • leer je disbalans herkennen.
  • kun je de massage aanpassen aan de disbalans van de cliënt.
  • Tenslotte kun je zelf ayurvedische massage olie maken.

Aan het eind van de ayurvedische massage opleiding heb je je bekwaamd in deze massage techniek. Je leert dus bewuster met je eigen lichaam en dat van de ander om te gaan. Nadat je examen hebt gedaan, ontvang je een getuigschrift. Doe jij mee met onze aankomende opeiding Ayurvedische Massage?

Vergelijkbare berichten