Gelukshormoon en massage, hoe werkt dat nou precies?

Vraag je je weleens af waarom je na het geven van een massage je ontspannen voelt? Je hebt bv. je partner net een rug massage gegeven. Terwijl hij/zij langzaam wakker wordt ervaar je een stilte van binnen. Een klein geluksgevoel die van diep binnen langzaam naar boven groeit.

Dit geluksgevoel wordt veroorzaakt door Oxytocine en Serotonine, ook wel de gelukshormonen genoemd.

Wil jij het effect van massage en dit geluksgevoel ook ervaren? Vraag dan info aan via de oranje knop hieronder.

[cta id=”27887″]

 

Wat de huid met het gelukshormoon te maken heeft

Wist je dat ons huid een rol speelt in het stimuleren van hormonen die verantwoordelijk

gelukshormoon

zijn voor een prettige en ontspannen stemming? Met een oppervlakte van twee vierkante meter is het ons grootste orgaan. Het is dan ook een van onze belangrijkste organen. Zonder de huid zouden wij namelijk niet kunnen leven. Onze tast- en pijn zintuigen in de huid zijn onmisbaar voor ons contact met de buitenwereld. Een prettig contact met de huid tussen jou en de gemasseerde persoon tijdens een massage, stimuleert het hormoon oxytocine via de hypothalamus in de hersenen. Dit effect wordt aan beide kanten opgeroepen. Dit is de reden waarom zowel jij als de gemasseerde persoon dit gelukshormoon oxytocine ervaren.

Effecten van stimulatie van oxytocine

  • Lagere bloeddruk
  • Lagere hartslag
  • Minder stresshormonen in bloed
  • Rustiger, minder agressief
  • Minder lichamelijke klachten en verhoogde kans op betere gezondheid

Meer info over de massage cursus waarbij we praktisch ingaan op bovengenoemde punten vind je via de button hieronder

[cta id=”27890″]

 

Serotonine, een leuke bijkomstigheid

Mocht je na het lezen van de effecten hierboven al te staan trappelen om nog meer massages te geven, deel ik graag nog een leuk weetje met je. Wanneer tijdens huidcontact oxytocine geproduceerd wordt, stimuleert dit hormoon ook de productie van serotonine, ofwel het stemmingshormoon. Serotonine wordt in de hersenen en in de darmen geproduceerd en speelt een rol bij o.a. slapen, je stemming en je bioritme. Serotonine heeft ook een stimulerend effect op de productie van oxytocine. Ze spelen beiden een belangrijke rol in je stemming.

  • Een tekort aan serotonine kan leiden tot depressies en verdriet.
  • Een teveel aan serotonine kan leiden tot agressie en boosheid.

Het effect van massage is een tweerichtingsverkeer

Zoals je hierboven gelezen hebt is het effect van het geven en ontvangen van een massage zowel bij jou als de gemasseerde aanwezig. Dit is ook een van de redenen waarom wij van onze cursisten te horen krijgen dat zij zich ontspannen voelen tijdens de cursus.

Mocht je nog vragen hebben dan kun je waarschijnlijk een antwoord vinden op de veelgestelde vragen pagina. Als je daar geen antwoord kunt vinden op je vraag, stuur dan een mail naar [email protected].

Hopelijk mogen wij je straks ook verwelkomen als een van onze ontspannen cursisten bij de cursus ontspanningsmassage.

 

[cta id=”27892″]

Vergelijkbare berichten