Yoga voor beginners

Waar denk je aan bij yoga? Aan lenige mensen die zich in een ingewikkelde knoop kunnen leggen? Of aan mensen die uren in diepe ontspanning stil kunnen zitten? Misschien zijn dat soort dingen niets voor jou. Gelukkig is yoga voor beginners meer.

De essentie van yoga voor beginners

yoga voor beginnersYoga voor beginners is in de eerste plaats gericht op spiritualiteit, op vragen als: wie ben ik? Wat is de zin van het bestaan? De oefeningen en de ontspanning die voor veel Nederlanders het kenmerk van yoga zijn, vormen niet meer dat stappen op weg naar die essentiële vragen. Yoga beoefenen is op weg zijn en zoeken naar wat wezenlijk is in het leven. Toch doen veel mensen yoga voor hun plezier, voor hun gezondheid, om de stress van het dagelijks leven aan te kunnen, of om ‘lekker in hun vel’ te zitten. Daar is niets op tegen. Je kunt yoga doen op elk niveau.

Begin alvast voor jezelf

 

Om te bekijken of yoga wat voor je is kun je beginnen met het doen van wat makkelijke oefeningen. Een eerste oefening is het ‘aarden’. Voel het contact van je voeten met de aarde. Hoe is je gewicht verdeeld? Sta je meer naar voren of meer naar achteren? Of misschien meer naar opzij? Breng al je aandacht naar het contactvlak van je voeten met de aarde. Deze oefening kun je op elk moment van de dag toepassen. Bijvoorbeeld als je staat te wachten in de rij voor de kassa in de supermarkt, in het postkantoor, of bij de bank, op het station of bij de bushalte. Je kunt je dan druk gaan maken over het wachten of jezelf stevig neerzetten, met beide voeten op de grond. Door aandachtig waar te nemen hoe je staat, zal je irritatie over het wachten kunnen afnemen. Of je je nu druk maakt of niet, dat zal geen invloed hebben op de tijd die je moet wachten. Door je te concentreren op het staan, kan je de ‘druk’ loslaten. Goed staan is ook minder vermoeiend dan te ‘hangen’ in je heupen en te wiebelen van je ene op je andere voet.

Bewustzijn van je ademhaling

31810599_l

Neem 5 minuten voor de volgende yoga oefening voor beginners. Ga makkelijk zitten en leg je handen op je buik. Wees je bewust van de beweging in je buik tijdens de ademhaling. Voel dat je buik uitzet bij de inademing en weer inkrimpt bij de uitademing. Probeer deze oefening een paar keer thuis op een rustig tijdstip. Als je het een beetje beheerst kun je ook op je ademhaling gaan letten in andere situaties waarin je voelt dat je te gespannen raakt. Dat kan bijvoorbeeld tijdens een gesprek met iemand, op kantoor, als voorbereiding op een belangrijke vergadering, of als je een vermoeiende klus geklaard hebt om weer op adem te komen. Je kunt dan gewoon even letten op je houding, goed rechtop gaan zitten en je aandacht richten op je buik bij de ademhaling. Je kunt het ook toepassen als je ’s nacht een keer niet kunt slapen. Het is eigenlijk een manier om in de drukte van het dagelijks leven even tot jezelf te komen.

Spanning en ontspanning

Yoga voor beginners kun je met deze oefening leren. Ga het beste rustig op bed  liggen. Ga gemakkelijk op je rug liggen en spreid je armen en benen. Draai je hoofd een paar keer van rechts naar links en kom tot rust in het midden. Begin dan langzaam van beneden naar boven alle spieren van je lichaam te spannen en ontspannen. Je begint bijvoorbeeld met de spieren in je voeten aan te spannen terwijl je inademt. Als je weer uitademt laat je alle spieren in je voeten los. Ga dan op dezelfde manier verder met de kuitspieren, de knieschijven, de bovenbenen, je billen, de spieren van de onderrug, je bovenrug, je buikspieren, de spieren van de borstkas. Maak vuisten van je handen en span je armspieren aan terwijl je inademt en laat los terwijl je uitademt. Span en ontspan de spieren van je schouders, je nekspieren, en als laatste alle kleine gezichtspiertjes. Haal dan een aantal keren langzaam en diep adem en stel je voor dat je lichaam heerlijk zwaar aanvoelt. Als je je helemaal ontspannen voelt, begin je weer langzaam te bewegen met je vingers en tenen, rol je hoofd van links naar rechts en kom langzaam overeind.

Ontspanning in het dagelijks leven.

Als je nu met het verschil tussen spanning en ontspanning vertrouwd bent geraakt, dan kun je aandacht besteden aan de manier waarop je dingen doet in je dagelijks leven. Doe je dit met de juiste spanning of met teveel spanning? Het zou kunnen dat je veel activiteiten verricht met meer spanning dan noodzakelijk is. Zo helpt het bijvoorbeeld niet om je schouders gespannen te houden als je aan het fietsen bent. Of zit je aan tafel te schrijven, let dan voor de aardigheid eens op de spanning in je benen. Staan je voeten dan stevig op de vloer of heb je een been om het andere heen gestrengeld? Neem iedere dag ook tijdens drukke activiteiten, even de tijd voor jezelf.

Leer yoga voor beginners op een heerlijk ontspannen manier tijdens onze yoga vakantie!

cursusweekAls je yoga wilt leren, dan heb je alleen wat aan je eigen ervaring; je moet het zelf kunnen voelen. Die ervaring doe je alleen maar op als je iets “doet”. Yoga is dus ook een kwestie van “doen”. Om je daarbij te helpen hebben beginners een leraar nodig. Vooral om erop toe te zien dat datgene wat je doet ook op de juiste manier wordt gedaan, zodat je bijvoorbeeld geen blessures oploopt door het fout uitvoeren van de yoga oefeningen. yoga kun je bijvoorbeeld in een vakantieweek leren. 

 

Vergelijkbare berichten