Het hartchakra: centrum van jouw liefde.

Het hartchakra, ook wel Anahata chakra genoemd, bevindt zich – de naam zegt het al – ter hoogte van jouw hart. Het vierde chakra is het chakra dat wordt geassocieerd met de kleur groen. Het wordt gekenmerkt door de lotusbloem met twaalf blaadjes. Het hartchakra staat in verbinding met het centrum van jouw liefde. Zowel de liefde die van jou uitgaat naar anderen, als de liefde voor jouzelf kun je ervaren als een hartchakra meditatie. De levensgebieden die je aan dit chakra kunt koppelen zijn onder andere relaties, toewijding en intimiteit. Hartchakra oefeningen zijn gericht op het in balans brengen van deze levensgebieden.

Hartchakra

Het hartchakra: een zachte, sterke kracht 

Het hartchakra kun je zien als het centrum van jouw lichaam, immers draait alles om dit punt heen. De levensbloedomloop, jouw hart en longen bevinden zich op de plek van dit centrum. Zodoende heeft dit chakra ook invloed op deze schakels in jouw leven. Het hartchakra heeft een zachte doch sterke kracht. De kracht van kwetsbaarheid en toewijding, goddelijke liefde voor jouzelf, anderen en de hele schepping. 

Het 4e chakra en de thymusklier 

Op dezelfde plaats als zich het 4e chakra rust, is de zogenaamde thymusklier te vinden. Deze klier ligt zowel symbolisch als fysiek gezien precies bij ons hart. Passie en vuurkracht zijn met deze klier verbonden. De kern van ons leven stroomt door de vierde chakra, kun je zeggen. Deze liefdeskracht stroomt door ons kleine lichaampje al vanaf het moment dat wij ter wereld komen. Wist je dat de liefdeskrachten uit ons diepste Zelf net zo belangrijk zijn als voeding en zuurstof?

Gesloten als gevolg van pijn 

Wij mensen zijn gecompliceerde wezens met ingewikkelde patronen. Of, beter gezegd, wij leerden onze relaties gecompliceerder te maken dan wij hen in oorspronkelijkheid kwamen beleven. Moeilijke situaties die wij als ‘negatief’ of ‘gevaarlijk’ hebben bestempeld in het verleden, kunnen ervoor zorgen dat het warme centrum van onze liefde verandert in een koude, bevroren stomp. Pijn en afwijzing kunnen zorgen voor verkramping op het gebied van onze ooit zo vrije liefdesstroom: het vierde chakra sluit en de vurige kracht van levensstroom neemt af. Zij, die leven met een ‘gesloten’ Anahata Chakra voelen zich vaak niet erkend in hun verdriet, voortdurend afgewezen door de buitenwereld en sluiten zich af voor verdere intimiteit, waardoor deze ook niet meer ontvangen kan worden. Er ontstaat als het ware een slot op het chakra – een schildje ter bescherming voor het (her)beleven van pijn – waardoor je niet alleen ongemakkelijke, maar ook liefdevolle toenadering niet meer voelt. 

Lichamelijke gevolgen 

Hoewel het chakra kan worden gezien als een ‘ongeziene bron’, staat het lichaam in feilloze verbinding met al onze energiecentra. Het is daarom dat je behalve emotionele en geestelijke ongemakken ook lichamelijke ongemakken kunt ondervinden, als gevolg van een ‘gesloten’ chakra. Zo kun je een werkelijke pijn op de borst ervaren, een benauwd gevoel in vorm van kortademigheid of astma, en spanning tussen de schouderbladen. Ook de borsten, armen en het hart zelf kunnen beurs en beklemd aanvoelen. Daarnaast wordt de bloedcirculatie, die tevens kan worden gezien als de symbolische circulatie van de levens(liefdes)stroom in het lichaam, het de snelheid en levendigheid ontnomen. Tintelende vingers en voeten en een constant koud gevoel kunnen het gevolg zijn. 

Het hartchakra openen 

Wil jij het anahata chakra openen, dan bestaan verschillende technieken. Toch hebben zij allen één ding gemeen: het herontdekken van jouw zelf en de wortel van de beknelling, die ervoor zorgt dat jouw vuur zwakker is gaan branden. Basis is het integreren van alle aspecten die eerder, vanuit angst en bescherming tegen pijn, hetgeen als heftig maar zeer bevrijdend kan worden ervaren. Wij noemen een aantal hartchakra oefeningen voor je op. 

Ademhaling en hartchakra meditatie 

Eén van de meest bekende wijzen om met zowel het hart, als ieder ander chakra te verbinden, is het beoefenen van ademhalingsmethodes ofwel hartchakra meditatie.

  • Leg jouw hand op jouw hart en adem diep in.
  • Terwijl je inademt, visualiseer jij de kleur groen, waarmee jij het centrum van jouw hart omlijst.
  • Vervul jouw hart met liefde; probeer een zo groots mogelijke liefde en mededogen te visualiseren voor zowel jou, als alle wezens om jou heen.
  • Tijdens iedere uitademing voel jij jouw lichaam ontspannen, waarbij je volledige acceptatie voelt voor ieder element van jouw wezen. 

Hartchakra oefening: alle emoties voelen 

Een andere, niet altijd genoemde maar zeer belangrijke schakel als het gaat om het helen van (emotionele) wonden en het openen van jouw vierde chakra, is het doorvoelen van ieder gevoel en elke emotie als hartchakra meditatie. Veel hartchakra oefeningen gaan over het terugbrengen van de rust, het beoefenen van vergiffenis en het accepteren van de situatie zoals deze is. Maar wist je dat de belangrijkste vorm van liefde, die voor jouzelf is? Leer daarom jouzelf te omarmen met álles dat je bent. Accepteer iedere emotie – ja, ook de minder leuke zoals woede, jaloezie en verdriet – als een deel van jouw geheel. Bewaar daarom ruimte voor ieder gevoel, ongeacht of deze wel, of niet logisch is, of op het juiste moment om de hoek komt kijken. Het helen van wonden begint bij het accepteren van al dat Is. 

Het kind in jou 

Het kind in jou – jouw ‘innerlijk kind’ – is sterk verbonden met de ongeremde, vonkende liefde die jij oorspronkelijk hebt gevoeld als kind. Deze liefde is daar nog steeds – nooit verliet ze jouw zijde! Echter, mogelijk is zij bedolven geraakt onder pijnlijke herinneringen en een laagje van verdriet en vernedering. Mogelijk heb jij – bewust of onbewust – vanuit bescherming een stevig fort om jouw chakra gebouwd.

Om opnieuw contact te maken met het onschuldige karakter van jouw goddelijke liefde, kun je verbinding maken met jouw ‘innerlijk kind’ als hartchakra meditatie. Dit hoeft niet ingewikkeld te zijn. Spreek tegen hem of haar, precies zoals je tegen een kind zou spreken. Wat wenst het? Wat heeft het nodig? Waar doet het zeer, en wat wil het erover vertellen? Wil het schrijven, huilen, stampen of zingen? Ga mee met de ingeving die jou dichter bij jouw hartenkamertje brengt. Samen zul je helen wat gekneusd is geraakt, om vervolgens opnieuw ongeremd lief te hebben in het midden van jouw centrum der liefde. 

Massage en cursussen 

Verlang jij ernaar meer te leren over hartchakra oefeningen en het begeleiden van mensen die het hart chakra willen heropenen? Verreikende cursussen zoals chakra energie massage, chakra yoga en reiki werken met krachtige methodes die kunnen worden toegepast om levensenergie opnieuw ongeremd te doen stromen. Neem vrijblijvend contact met ons op voor aanvullende informatie, en om jou aan te melden voor een hart verwarmende cursus.

Eerstvolgende Chakra cursussen:

Inschrijven kan door op een van onderstaande links te klikken. De prijs en locatie van de cursus vind je op dezelfde manier.


Lees hier meer over de chakra’s:

Vergelijkbare berichten